2014-10-09

Kort kommentar i förhandlingstider av Lucifer

Vi befinner oss fortfarande i efterdyningarna till valresultaten och vad som kommer att ske är ytterst oklart. Det ordnar sig väl hjälpligt ett tag, men själv tror jag det blir nyval inom ett år eller så. Det är ingen katastrof.

Majoritetsfetischister på gång?
Men vad som slår mig är hur de inbitna kommunal-, regional- och kommunpolitikerna hela tiden tycks upptagna med att försöka fixa majoriteter med politiska uppgörelser mellan partierna. Jag förstår att det är praktiskt för dem att ha tydliga konstellationer där de kan räkna på utskottsplatser och lukrativa tjänster, men vad gäller oss väljare klarar vi oss bra utan. Skulle vi t.ex. i Lunds fullmäktige bilda en majoritet där Folkpartiet, detta parti som i åtta år har fungerat som ett bihang till moderaterna, är med? Och allt detta för att Sverigedemokraterna ska hållas utanför voteringsresultaten.
   Självklart ska man inte göra politiska överenskommelser med SD, men folk har röstat på dem och de har rätt att höra sig hörda. Miljöpartiet gjorde upp med borgarna i regionfullmäktige för att hindra SD:s röster för att påverka resultaten och för detta har vi med rätta hånat dem. Skulle S och V och Mp nu göra samma sak i Lunds kommun­politik, är det så Almgren och Berginger har tänkt sig? Det hoppas jag vi slipper se.

Är de rädda för Karin?
Nej, vi fick inte se Karin Svensson-Smith i regeringen och jag undrar varför. Hon kan mer än de flesta om kollektivtrafik och järnvägar och hur det hänger samman med klimatfrågan. Hon är kunnig och vass och det ligger väl henne i fatet – hon skulle kanske vara alltför envis och farlig. Är det Mp eller S som inte vågar ha henne med? Eller båda?

Inga kommentarer: