2014-10-09

Lunds första friskola stänger av Gunnar Stensson

Eftersom ekonomin inte går ihop lägger Carl Adolph Agard-gymnasiet, som startade 1998, efter 16 år ner till sommaren. 124 elever och deras lärare drabbas. Nuvarande årskurs tre tar studenten i vår. Ettor och tvåor hänvisas till Malmö.
   Utbildningsnämndens ordförande Louise Rehn Winsborg har ingenting vetat.
   Tre faktorer ligger bakom den olyckliga situationen.
   För det första Utbildningsnämndens bristande överblick. Det gäller främst friskolorna men på grund av det så kallade fria valet också de kommunala skolorna. Därmed saknas den viktigaste förutsättningen för planering.
   För det andra den slumpmässiga finansieringen via skolpeng. Det räcker med att ett par tre elever (= skolpengar) bestämmer sig för att sluta för att en skola eller linje ska hamna i ett ohållbart läge. Varken skolledning eller kommun kan förutse utvecklingen.
   För det tredje det fria söket i regionen. Det leder till att Lunds kommunala gymnasieskolor är översökta av elever från hela Skåne, så att eleverna från Agardhgymnasiet liksom många andra behöriga lundaelever tvingas till Malmö eftersom det inte längre finns plats för dem i Lund.
   Det handlar om en skolpolitik som har kollapsat.
   Nu måste den nya kommunledningen vrida utvecklingen rätt igen. Folkpartiet som bär ett tungt ansvar för det kollapsade systemet vägrar att ompröva sin politik. Vi står för långt från de rödgröna när det gäller valfriheten, säger Philip Sandberg.
   S och MP borde kanske vända sig till V som man gör i regionen. Visserligen blir det besvärligt i fullmäktige men man kan räkna med starkt stöd från folkopinionen.
   Elever och lärare på Agardhgymnasiet känner sig lurade och gråter. Det kommer många fler att ha anledning till om man fortsätter att driva skolan i Lund som en marknad.

Inga kommentarer: