2017-09-21

Höje å vattenråd allt viktigare för miljön
av Gunnar Stensson

Vattenrådet hade sammanträde i Diamanten 19/9. Det är en egendomligt sammansatt institution med politiska företrädare från Lund, Lomma och Staffanstorp, ägare till jordbruksmark längs ån, representanter för dikningsföretag, andra intressenter och kommunala tjänstemän. Tillsammans är medlemmarna ungefär 30-tal personer. De skilda intressena står ofta i motsättning till varandra, men det uppvägs av det som är gemensamt. Ordförande är Björn Abelson, S, och vice ordförande Carl von Friesendorf, M. Björn är ordförande i Byggnadsnämnden. Vattenrådets synpunkter behövs i stadsplaneringen.
   Själv företräder jag V och indirekt Klostergårdens byalag. Eftersom jag var ledamot i Höje å-rådet, som vattenrådet tidigare kallades, några år före 2006 och återinträdde 2014 har jag ett långt tidsperspektiv på vattenrådets utveckling. Det har blivit alltmer avgörande för kommunernas miljöpolitik och stadsplanering i och med miljöfrågornas ökade betydelse. Nu förfogar det över cirka 20 miljoner per år för sin verksamhet.
 

 
Hanteringen av Höje å är fortfarande vattenrådets huvuduppgift. De viktigaste konkreta uppgifterna är att verka för en minskning av utsläppen av kväve och fosfor i Öresund för att hindra övergödningen och att hantera dagvattensflödena från kommunerna, främst Lunds stad.
   Vattenrådet är remissinstans i miljöfrågor som Lunds dagvattenplan och översvämningsplan, reningsverkets nedläggning och utbyggnaden av fyrspåret med ny bro över Höje å.
   Vattenrådets juridiska status är oklar, vilket framgick av en teknisk debatt om momsinbetalningar.
   Limnologen Jonas föredrog den egna verksamhet som utförts. Det handlade bland annat om anläggning av kalkfilter och fosfordammar i Höje å för att stoppa övergödningen i Öresund.
   En damm på Ladugårdsmarken har utfiskats för att göra vattnet klarare. De fiskar man velat göra sig av med är mört, karp och sutare. Rovfiskar som aborre kastas tillbaka. Man fick upp 233 kg fisk. Enstaka karpar vägde 4 kg.
   En liknande utfiskning genomfördes för ett par år sedan i reningsverksdammarna i Lund.
   En annan utfiskning har just inletts i Häckebergasjön. En debatt om olika miljövärden fördes. Människan, turisten, föredrar rent vatten. Ur mångfaldssynpunkt kan utfiskningen ha negativa effekter.
   Lagen om strandskydd diskuterades. Ämnet är kontroversiellt särskilt i Lomma. Cecilia Backe, en sedan många år betydelsefull medlem av Vattenrådet, ska nu tillträda en miljötjänst i regionen. Hon avtackades med blommor och applåder
   Sammanträdet som varade mellan 9 och halv 1, ägde rum på Diamanten i ett rum som gränsade till den väldiga nya byggnad för tingsrätten som snart är färdig.

Inga kommentarer: