2018-05-24

Senaste nytt om krisen i Nicaragua

Nicaragua har under våren upplevt en stor konflikt mellan medborgarna och de makthavande. Protester har pågått i flera veckor, och minst 50 personer beräknas ha dödats. Tre kvinnor från Nicaragua kommer nu till Lund för att informera om läget vid ett möte den 28 maj.
 

 
Bakgrunden till krisen är att Nicaraguas president Daniel Ortega under sina senaste presidentperioder betett sig allt mer maktfullkomligt och odemokratiskt. Regeringen har strävat efter att lägga under sig både domstolar och media, och många oberoende media har tvingats lägga ner efter hårda trakasserier.
   Den nuvarande konflikten utbröt i mitten av april i samband med ett förslag till pensionsreform som skulle ge sämre villkor för både arbetsgivare och pensionärer. Stora protestdemonstrationer möttes med våldsamma metoder av polis och paramilitära grupper. Dödsfall och fängslanden fick dock inte protesterna att upphöra, utan de har tvärtom breddast så att de idag gäller hela vanstyret och bristen på demokrati i Nicaragua. Studenterna, som ofta är de ledande i demonstrationerna, har fått stöd av både de privata företagen, kyrkan och stora delar av det civila samhället.
   De tre kvinnor som kommer till Lund är partipolitiskt obundna och har fått bidrag från olika organisationer till sin resa. Av säkerhetsskäl går de under antagna namn.
   "Marlene" är student och talesperson för organisationen Coordinadora Universitaria por la Democracia y la Justicia, som samlar studenter från landets fem stora universitet.
   "Linda" är aktivist för ungdomar och boende i utsatta områden i Nicaragua och grundare av organisationen Movimiento Cívico de Juventudes.
   "Nora" är lärare och forskare i sociologi och arbetar för kvinnors rättigheter.

   Mötet i Lund äger rum på Kiliansgatan 9 (källarlokalen) kl 19 måndagen den 28 maj och är ett samarrangemang mellan Vänortsföreningen Lund-León och SKV-Lund/Svenska Kvinnors Vänsterförbund.

För mer information om Nicaragua, se exempelvis

Inga kommentarer: