2019-12-12

Falska förnyare av Lucifer

Härom veckan fick jag i min brevlåda ett flygblad från FNL - “ditt lokala parti” som det stod, riktat ”Till dig som vill förnya Lund”. På framsidan var en bild av partiets fullmäktigeledamöter. Alla hade cyklar, det här var minsann riktiga Lundabor. Det var en snygg och välskriven liten broschyr, med text om partiets vallöften 2018 och vad som har hänt med dem under året.

Fromma förhoppningar
Dvs. nog var det en blandning där det finns både fromma förhoppningar och ärenden där FNL inte precis haft någon ledande roll .”Inga resor till Cannes.” Nej, Vänsterpartiet har sagt nej till dem i många år, liksom resor till jippot i Almedalen. Det senare lyckades vi dock inte avstyra. ”Inga nya dyra spårvägslinjer” Nej, men det är faktiskt ingen som har förordat det. ”Gräv ner järnvägen genom Lunds centrum!” Ja, vad kostar det, ska staten bjuda på det? “Fler jobb på framtidens arbetsplatser!" Ja, det kan man ju önska sig. “Nej till skattehöjningar!” Visst, där känner man igen den borgerliga linjen. Det hela ser ut som det dåvarande Folkpartiets förslag, Tove Klettes klassiska linje. Man är för allt som är trevligt och bra, men det får inte kosta pengar. “Mindre barngrupper i förskolan!” Ungefär vad V har sagt sedan 1960.talet. Om man menar allvar kan man inte som FNL ansluta sig till borgarna.
   Det är nämligen just det FNL gjort. “Efter intensiva förhandlingar bildades Lundakvintetten där FörNyaLund tillsammans med Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna utgör kommunens styre.” Ja. Detta är själva hjärtpunkten i FNL:s politik i Lund och det borde nog stå i stora bokstäver i det lilla upplysningshäftet.

Cynikerna har fått rätt
Jag tillhörde de som såg positivt på FNL:s framträdande i Lund och hånades mycket riktigt av mer cyniska partikamrater. Och det är verkligen häpnadsväckande att man påstår sig stå för förnyelse i Lund när man omedelbart ansluter sig till den borgerliga Lundakvintetten med partier som har styrt Lund i huvuddelen av de senaste femtio åren. Det skulle förvåna om de 6 870 lundabor som röstade på FNL i kommunalvalet 2018 återkommer i valet 2022 Det måste bli en huvuduppgift för V att tala om för lundaborna hur FNL faktiskt använder sina röster.

Nästan som i Paris
När detta skrivs får jag i brevlådan Lokaltidningen som i en stor rubrik meddelar mig, “Klostergården är lite likt Paris” Jaha, har taket brunnit på Klostergårdskyrkan, har upprörda bönder från Sandby blockerat tillfartsvägarna och har Klostergårdsborna (som ju som vi alla vet älskar sin stadsdel) rest sig som en man mot Gunnar Stensson som väl antar president Macrons plats. Ja, Lund ligger närma kontinenten.

Inga kommentarer: