2019-12-12

Mänskliga rättigheter måste gälla även Israel!
av Gunnar Olofsson


 
Mänskliga rättigheter är satta på undantag i Israel och de av Israel kontrollerade palestinska områdena. Inte minst gäller det tillgången till hälso- och sjukvård. Det skriver israeliska ”Läkare för Mänskliga Rättigheter” (PHR-I) i en sammanfattning med anledning av FN:s dag för mänskliga rättigheter 10 december.

På det ockuperade Västbanken hindrar Israel med hjälp av militärposteringar, murar och vägspärrar aktivt palestinierna från att söka och få den vård de behöver. Människor blockeras från att nå sjukhusen och det händer att man föder barn eller dör i vägspärrarna. I Gaza avslås omkring hälften av alla ansökningar att söka vård utanför den inringade enklaven, och cancersjuka avlider då de inte får den vård de behöver.

Till detta kommer fysiska övergrepp av den israeliska armén, nattliga raider och arresteringar, husrivningar, förstörelse av egendom och mord på människor som fredligt demonstrerar mot ockupationen. Personer som fängslas på ockuperat område, även barn ner till 12 års ålder, torteras och spärras efter summariska rättegångar in i fängelser inne i Israel, där de inte kan få besök av anhöriga. Enligt officiell israelisk statistik sitter i nuläget omkring 5.400 palestinier, varav 187 barn, i israeliska fängelser. Den vanligaste anklagelsen mot barnen är stenkastning mot israeliska soldater och militärfordon – ett brott som kan ge många års fängelse! 413 personer hålls i ”administrativt förvar” på obestämd tid utan rättegång eller dom.

Inne i Israel nekas asylsökande tillgång till både arbete och hälsovård och tvingas leva utan skydd mot att utnyttjas av kriminella element. En några år gammal lag, ”Deposit law”, tvingar migranterna att varje månad lämna 20% av det de tjänat till myndigheterna, något som driver dem in i hunger och fattigdom. I de israeliska fängelserna handläggs sjukvården av Israel Prison Service, en organisation som egentligen inte har någon medicinsk kompetens, och det händer att fångar dör av vanvård och brist på medicinsk tillsyn.
 

 

Enligt FN:s ”Allmänna förklaring om de Mänskliga Rättigheterna” (antagen 10 december 1948) har varje individ rätt till ”liv, frihet och personlig säkerhet” (artikel 3). PHR-I pekar här speciellt på rätten till hälso- och sjukvård på lika villkor – en princip som Israel grovt bryter mot. Hela ockupations- och bosättningspolitiken utgör fundamentala brott mot grundläggande internationella konventioner, vilket konstaterats i ett stort antal FN-resolutioner - och senast i Säkerhetsrådets resolution 2334 (23 december 2016). Ändå får det inga konsekvenser? När USA:s utrikesminister Mike Pompeo nyligen, för Trump-administrationens räkning, deklarerade de israeliska bosättningarna som ”inte nödvändigtvis illegala” – och därmed öppnade ännu en dörr för palestinierna ner till helvetet - har inte heller det väckt någon större uppståndelse.

Hur långt tänker världens ledare, inklusive EU och vår egen regering, låta det gå innan man på allvar sätter ner foten och gör någonting åt de ständiga övergreppen i Israel / Palestina? I samband med FN: s dag för mänskliga rättigheter är det absolut rätt tillfälle att ställa den frågan.

Inga kommentarer: