2008-09-11

Före detta supermakt av
Gunnar Stensson

Svindlarna Fannie Mae och Freddie Mac stjälper USA över ända

Fram till 70-talet levererade USA dollar och varor överallt. Landet bidrog till uppbyggnaden av det krigshärjade Europa och Japan. Det var världens största nettoexportör och kreditgivare. Nettotillgodohavandena utomlands motsvarade 13 procent av BNP.

Det var då
Nu har strömmen vänt. Nu bidrar asiater, européer och latinamerikaner till USA:s försörjning. Världens största exportör har blivit världens största importör.
Utlänningar har en nettoförmögenhet i USA på mer än 2500 miljarder, motsvarande 21 procent av bruttonationalprodukten.
Industrin i USA bidrar bara med 17 procent av landets BNP.
Handeln med Kina gick 2005 med 200 miljarders underskott, med Japan med 80 miljarder och med Europa med 120 miljarder dollar.
När det gäller hightech importerar USA mer än det exporterar.

Oslagbara dollarförsäljare
Amerikanarna är inte längre stora försäljare av industriprodukter. Men de är oslagbara i att sälja dollar.
Varför placerar nästan alla länder sina pengar i USA? Är det ingen som ser och känner den spänning som här byggs upp mellan dröm och verklighet och som en dag kan urladdas till oöverskådlig skada för miljontals människor?
Jo, investerarna ser det. Ju mer de tvivlar desto girigare köper de. Genom att köpa skapar de illusorisk säkerhet.
De vet naturligtvis att valutor i längden inte kan vara starkare än de ekonomier de grundar sig på. Konsumtion utan produktion, import utan export, tillväxt på kredit kan bara bestå hinsides denna världen.
Alla väntar på ett trendbrott som de för Guds skull inte får missa.

Bolånekrisen
Har trendbrottet kommit med Fanny Mae och Freddie Mac? I och med att USA:s regering tagit över de krisdrabbade bolåneföretagen har trendbrottet kanske skjutits upp ännu någon tid. Och spekulanterna får tillfälligt börskurserna att stiga. Våra pensionsfonder som förlorat hundratals miljoner drar en kollektiv suck av lättnad.

Trendbrottet?
Eller? Har dollarkrisen redan börjat slå över från valutornas värld till den verkliga världen? Investeringarna minskar, konsumtionen sjunker drastiskt, fastighetspriserna faller, liksom aktiekurserna som i åratal blåsts upp och belånats för konsumtion. När fastighetsbubblan spruckit minskar konsumtionen ytterligare. Flodvågen av import från Kina, Japan, Europa blir till en rännil, vilket drabbar exportländerna.

Falsk matematik
Arbetslösheten i USA ökar och är mycket större än statistiken ger sken av. Lönerna sjunker. Medelklassen förlorar mark. Man kan inte heller lita på tillväxtsiffrorna eftersom de är en funktion av den stora och ökande privata och statliga skuldsättningen. Det federala underskottet svarade för 60 procent av den ekonomiska tillväxten 2005. Sparandet har upphört i USA. Utlandsskulderna ökar varje dag med 660 miljoner dollar och uppgår totalt till 2 500 miljarder dollar. Hushållens skulder uppgår till 11 000 miljarder dollar.

Kuslig dollar
För många har dollarn blivit kuslig. Kursen på teknologiaktier har på några år sjunkit med över 70 procent och Dow Jones har under samma tid sjunkit med nästan 40 procent.
En ledamot i Clintons kommission för att undersöka den negativa handelsbalansen sammanfattade läget med följande ord:
-Ingen kommer att hålla en kris i den amerikanska betalningsbalansen för möjlig – förrän den inträder.

Välståndskriget
Med bolånekrisen var den nära att komma.
Alla fakta och många formuleringar i artikeln är hämtade från en bok skriven av tidningen Der Spiegels Washingtonkorrespondent Gabor Steingart, ”Välståndskriget. Hur makt och rikedom omfördelas i världen”.
Det betyder att uppgifterna är några år gamla. Läget är värre idag än när boken skrevs. Och den handlar inte bara om USA. Europa beskrivs i liknande termer, framför allt den tyska ekonomin. Tillväxtjättarna Indien och Kina framstår som hotande genom sin hänsynslöshet mot den egna befolkningen. Boken är utgiven på Daedalus förlag och översatt av Joachim Retzlaff.

Inga kommentarer: