2008-09-11

Lite av varje
av Lucifer

Den här veckan har jag inte kunnat samla mig till den storartade och slagkraftiga krönika man kunde ha önskat sig. I stället blir det lite av varje.

Ett resonemangsparti utan känsla
Jag har förstått att sossar och miljöpartister håller på att kuckla ihop sig om att lägga fram ett program för att bilda regering efter nästa val. Vänsterpartister är förstås indignerade och det kan man ju vara. Men i hemlighet kan man ju helt partichauvinistiskt önska att de får ihop det. Det skulle kunna bli vänsterpartiets chans till en rejäl återkomst när partiet får fördubblade röstsiffror genom alla sossar som kommer att fly (s) i valet. Man behöver nämligen inte vara någon stor kännare av de politiska stämningarna i socialdemokraternas djupare led för att veta hur stor misstron där är mot (mp). Om man dessutom, som några avdankade partisekreterare föreslog i onsdagens DN-debatt, inbjuder borgare att vara med så går vänsterpartiet en stor framtid till mötes.

Folkligt
Förra helgen var det folkfest på stan, om ni märkte det. Det var köpmännen i centrum som stod för det. Ja varför ska inte Lund ha en helg med lite popband och öl i plastmuggar och vad var då naturligare än att kalla detta ”Lundakalaset”. Men jag tänker inte ironisera över detta, i varje fall inte mycket. Jag var där, dansade till Sten & Stanley, som alltså lever än, odödliga som de blivit genom sitt slagnummer ”Jag vill vara din, Margareta”. Det blev förstås en massa sura kommentarer, närmast i Sydsvenskans nätupplaga, om bristande kvalitet, aktualitet osv. Ja, fisförnäma akademiker finns det alltid i Lund. De borde väl kunna bärga sig till Kulturnatten, kommunens generösa arrangemang där den fattiga amatörkulturen som vanligt ställer upp gratis så att kommunen kan spara sin pengar till kommande Kulturhuvudstadsår.

Socialdemokratiska kommentarer
Jag vill bara göra lite reklam för www.dagensarena.se, den socialdemokratiska nättidningen med 5-dagarsutgivning. I den totalt dominerande borgerliga kommentatorkören är den en lättnad. Förr fanns det ett urval av s-tidningar, men de är ju i stort sett borta och också Aftonbladet verkar ha tappat det politiska stinget i Schibstedregi. Men nu kan man alltså läsa ett och annat befriande och förnuftigt ord här, t.ex. av den utomordentlige Björn Elmbrant som sist sa så här: ” Men han (Reinfeldt) har också i sin regering kallakrigshetsaren själv: Carl Bildt. Mannen som fram till nyligen ägt aktier i amerikansk krigsindustri, och som på 80-talet fabricerade ett sovjetiskt ubåtshot, som skrämde upp många svenskar och gjorde dem dummare än de faktiskt var.”
Och var annars hittar man en skribent i ekonomisk politik som Katrine Kielos: ”Barbara Ehrenreich skrev i en berömd formulering att "med allt detta prat om stimulans av ekonomin skulle man kunna tro att den var ett enda stort klitoris". Och det ligger något i det. Även om ekonomisk politik naturligtvis inte är ens närmelsevis lika komplicerat som kvinnokroppen: det krävs lite fingertoppskänsla.”

Bra film
Om du är en av dem som bara går på bio två gånger om året så är det dags nu. På Kino går nu Ken Loachs film ”It’s a free world”, för det mesta med start 19.10. Den är aktuell, spännande, rolig, sensuell, politisk. Gå och se den! Ken Loach är en jävel på att göra film.

Inga kommentarer: