Den seger för Sydamerika som jag skrev om i förra vb bestod ju i att resolutionen för ”fullständigt och allomfattande stöd för Evo Morales konstitutionella regering” och ”fördömandet av varje tänkbar statskupp” enhälligt antogs.
Det var de tolv staterna i UNASUR som kallats till ett blixtmöte i Santiago de Chile av president Michelle Bachelet.
Resolutionens vikt understryks av att den undertecknades också av Marcelo Uribe, den proamerikanske presidenten i Colombia.
Resolutionen har sedan fått stöd av länderna i Riogruppen, som omfattar 22 länder i hela Latinamerika och det karibiska området, inklusive Mexiko.
Bolivia har utvisat USA:s ambassadör Philip Goldberg för ”konspirationer mot demokratin”.
Vad handlade konflikten om?
Exporten av gas till Brasilien och Argentina är Bolivias viktigaste inkomstkälla. Kontrollen över gasexporten låg i händerna på den rika vita befolkningen i östra Bolivia. Priset var löjligt lågt.
Morales omförhandlade priset. Han införde en skatt så att en del av inkomsten skulle gå till regeringen som fördelade den så att den kom de fattiga till del. Detta gynnade i första hand indianbefolkningen.
Morales förändrade också jordfördelningen. En sjättedels procent av befolkningen ägde två tredjedelar av markytan. Morales sätter nu en gräns för hur mycket mark en person kan äga och genomför alltså en landreform.
De bolivianska högerpolitikernas strategi var att kräva mer självstyre för regionala regeringar samtidigt som de hotade att bryta sig ut ur landet.
De krävde en folkomröstning om Morales fortsatta maktinnehav. Han accepterade men med tillägget att också guvernörerna skulle sätta sin ställning i fråga. Morales fick stöd från 68 procent av befolkningen i Bolivia. Två av högerns guvernörer förlorade i sina provinser. Morales utnämnde ersättare.
Högern försökte då blockera gasexporten. Morales anhängare demonstrerade mot blockaden. Guvernören i Pando-provinsen Leopolde Fenandez dödade 30 demonstranter i provinshuvudstaden El Porvenir. Morales arresterade honom och utsåg en efterträdare.
USA lägger nu ner sina biståndsprojekt i Bolivia. Ryssland har erbjudit sig att ersätta förlusterna. USA håller på att bli mer och mer irrelevant i Latinamerika.
Under veckan fick vi ännu ett tecken på USA:s minskande inflytande i Latinamerika, påpekar Wallerstein i en artikel den 1 oktober. Samma strategi som tillämpats i Bolivia har använts också i Equador. USA provocerade fram ett referendum om konstitutionen. Men USA gick på pumpen och folkomröstningen ledde till en storslagen seger för Equadors president Rafael Correa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar