2009-10-29

Fyrpartiskrivelse:
Öppna boendet för hemlösa kvinnor – nu!

Bifogad skrivelse inlämnades idag till kommunstyrelsen i Lund. Nu är det upp till den politiska majoriteten i Lunds kommun att bekänna färg: Antingen framhärda i en ideologisk blockering vid konkurrensupphandling, eller rädda vintern för i alla fall en del av Lunds hemlösa kvinnor. Om ingenting görs förrän upphandling och anbudsprocess är avslutad händer ingentinting förrän tidigast sommaren 2010.
Mats Olsson



Öppna boendet för hemlösa kvinnor – nu!
Under lång tid har socialnämnden förberett ett boende för hemlösa kvinnor. Detta skulle dels vara ett skydd för just kvinnorna, som i en hemlöshetssituation möter speciella problem, dels innebära en viktig avlastning på Stadsmissionens boende, som i vintras ofta var fullbelagt.
Allt var egentligen klart redan i våras, då den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen beslutade att verksamheten i stället skulle upphandlas på entreprenad. Kommunal upphandling av sådana verksamheter är en komplicerad process. I budgetdebatten i kommunfullmäktige i juni varnade vi i den rödgröna oppositionen för att detta skulle försena hela projektet men majoriteten valde att inte lyssna på argumenten.
Tyvärr visar det sig nu att vi hade rätt: Majoritetens beslut innebär att de hemlösa kvinnorna i Lund kommer att få ännu en vinter utan boende. Samtidigt står de tilltänkta lokalerna i Råby tomma och kostar pengar till ingen nytta. Ett av de bägge husen är klart för omedelbar inflyttning vilket betyder att kommunen med mycket kort varsel skulle kunna starta ett boende med fyra platser.
Vi kräver att kommunstyrelsen omedelbart tar initiativ till att öppna boendet för hemlösa kvinnor.

Mats Olsson, Vänsterpartiet
Margareta Dovsjö, Socialdemokraterna
Anders Ebbesson, Miljöpartiet
Sven-Bertil Persson, Demokratisk vänster

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra rutet. SKulle härmed vilja skicka en hälsning från den nya bloggen Röda Lund, som också uppmärksammat borgarnas attack mot de hemlösa.

Titta gärna in hos oss:
http://rodalund.wordpress.com/