2009-10-29

Namninsamling mot abortförbud

För någon vecka sedan genomförde Amnesty en namninsamling, bl.a. i Lund, mot abortförbudet i Nicaragua. Den nya strafflagen, som infördes 2008, kriminaliserar alla typer av abort. Kvinnor och flickor som genomgår abort riskerar nu långa fängelsestraff - även om deras liv eller hälsa är i fara om de fullföljer graviditeten, eller om de blivit gravida efter våldtäkt.
Amnestys aktion i Lund är en del av Amnestys nya globala kampanj Fattigdom - en rättighetsfråga. Kampanjen Fattigdom - en rättighetsfråga syftar till att stoppa människorättskränkningar som leder till och håller kvar människor i fattigdom. Mödradödlighet är kanske den tydligaste måttstocken på gapet mellan fattiga och rika länder vad gäller hälsa: över 95 procent av alla fall av mödradödlighet sker i fattiga länder. Många flickor och kvinnor nekas rätten att själva bestämma när, hur ofta och hur många barn de vill ha.

Under lördagens kampanj skrev 300 lundabor under uppropet mot Nicaraguas abortlag. Den som missade tillfället kan skriva under här.

Inga kommentarer: