2009-10-29

Isabella Lövin, bläckfiskarna och Eskil Erlandsson
av Gunnar Stensson

Politiska bedömningar är osäkra. Somligt får man ångra, ibland känner man att det blev rätt.
Inför EU-valet presenterade jag Isabella Lövins bok ”Tyst hav. Jakten på den sista matfisken” och uppmanade VB:s läsare att rösta på henne. Hon representerar MP och är ett nytt namn i politiska sammanhang. Det såg jag som en kvalifikation.
De som följde mitt råd har anledning att känna sig nöjda.
Nu har hon suttit i EU-parlamentet 4 månader. Hon arbetar aktivt i två utskott: Fiske- respektive Utvecklingsutskottet.
Hennes mål är att undanröja de orättvisa fiskeavtal som EU slutit med västafrikanska stater. EU-subventionerade stora fiskebåtar tömmer Afrikas västkust på fisk. De afrikanska fiskarna är chanslösa. Viktiga fiskebestånd utrotas. Isabella nämnde särskilt bläckfiskarna utanför Mauretanien.
Europeiska fiskeflottor orsakar arbetslöshet och svält i kustområdena. Så driver de på massutvandringen från Afrika till EU över Medelhavet. Spanien är den värsta syndaren, men ansvaret vilar på hela EU.
Spanska fartyg fiskar ända borta i Adenviken. Nyligen uppbringade somaliska pirater ett spanskt fiskefartyg med ett tjugutal besättningsmän. Opinionen i Spanien är upprörd och kräver hårda tag.
Isabella Lövin berättade om detta i radioprogrammet Konflikt i lördags. Samma dag framträdde hon inför stiftsmötet i Lund. Googla på Isabella Lövin så finner ni en hemsida med detaljerad information!
I lördagsintervjun samma dag hade jordbruksminister Eskil Erlandsson svårt att förklara varför subventionerna till den svenska fiskeflottan är tre gånger större än de värden fisket inbringar, samtidigt om flera fiskarter är utrotningshotade.

Inga kommentarer: