2009-10-29

Israeliska krigsförbrytare hotas av åtal
av Gunnar Stensson

Människorättsadvokater i en rad europeiska länder samlar in bevis för att israeliska officerare begått krigsförbrytelser under kriget i Gaza.
Lagarna i Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Norge och Spanien gör det möjligt att arrestera misstänkta krigsförbrytare om de besöker landet. Redan har en hög israelisk officer på väg till en konferens i London tvingats stanna kvar i flygplanet för att undgå arrest.

Israel: ändra lagen!
Den israeliska regeringen har gått till motoffensiv. Bland annat påstår den att lagarna om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten även kan tillämpas på västmakternas ”war on terrorism” i Irak och Afghanistan.
Man föreslår därför lösningen att lagarna ändras så att handlingar som idag är förbjudna i framtiden blir tillåtna.
Det är kanske det Karadzic hoppas på när han försinkar krigsförbrytarprocessen för massakern på 8000 muslimer.

Är ni med oss eller mot oss?
Samtidigt fortsätter pressen mot den palestinska myndigheten att dra tillbaka stödet för Goldstone-rapporten. Bland annat hotar Israel stoppa en nödvändig utbyggnad av mobiltelefonnätet på Västbanken. Ni måste bestämma er, säger man. Är ni med oss eller mot oss?
Hur regeringen än slingrar sig kan den inte förhindra att rapporten kommer upp i FN:s generalförsamling nästa vecka. Det har 130 ickeallierade stater krävt. Netanyahu har utsett en ”task force” för att bekämpa rapporten.

Palestinier nekas tillgång till vatten. Palestinska bostäder rivs
I tisdags publicerade Amnesty International en rapport som anklagar Israel för diskriminering beträffande tillgången till vatten. Palestinierna får bara en fjärdedel så mycket vatten som israelerna. Vattenbristen hotar folkhälsan i de palestinska områdena. Odling och boskapsskötsel försvåras. Många palestinier tvingas bort från sin försörjning.
Netanyahu kallar Amnestys rapport ”ridiculous”.
I onsdags publicerades Världsbankens rapport med samma anklagelser. Världsbanken kräver att fördelningen av vatten mellan israeler och palestinier omedelbart förändras. Israelerna borrar så djupa brunnar att brunnarna på Västbanken torkar ut. Vattnet nära kusten i Gaza hotas av saltvattensintrång. Hela vattenförsörjningen hotas.
Palestinska hus raseras i östra Jerusalem som har 250 000 palestinska och 200 000 israeliska invånare. USA kritiserar husrivningarna. De är ”unhelpful”. Spänningen i östra Jerusalem växer.
På söndag besöker utrikesminister Hillary Clinton Israel för att möta premiärminister Netanyahu, försvarsminister Ehud Barak och president Shimon Peres. Dessförinnan har hon ett möte med representanter för arabländernas regeringar.
Källa Haaretz, 27-28/10

Inga kommentarer: