2009-10-08

Herta Müller och revolutionen i Rumänien
av Gunnar Stensson

Jag har ett tag funderat på att använda gamla anteckningar för att i korta notiser beskriva vad som hände för 20 år sedan. Min enkla tanke var att helt mekaniskt jämföra livet 7/10 89 med livet 7/10 09. Det visade sig ganska dumt. Vem är intresserad av att skolarbetet var stressigt just då och att jag var förkyld.

Men nu när Herta Müller fått nobelpriset kan det passa att citera några rader om revolutionen i Rumänien. Herta Müller tillhörde ju den tyskspråkiga minoriteten. Hon upplevde förtrycket. Hennes mor satt i arbetsläger. Herta Müller flydde ur landet några år före revolutionen. Följande slarviga noteringar hämtar jag ur en dagbok. De nedtecknades i en sorts sammanfattning strax före nyår.

Bukarest 22/12 89
”Revolutionen i Rumänien inleddes med massakern på demonstranter den 17 december och kulminerade utanför presidentpalatset i Bukarest 22/12. President Ceaucescu hade tagit initiativ till en demonstration för regimen. Tusentals människor hade samlats.
Han stod på balkongen i sin pälsmössa och talade, det såg normalt ut, men så upptäckte han att folkmassan inte hyllade honom utan protesterade, först svagt men snart allt starkare. Han såg alltmer osäker ut. Han slutade tala, bokstavligen handfallen, och försökte med osäkra handrörelser dämpa protesterna. Samtidigt började Securitate skjuta. Presidenten försvann med sitt följe in i palatset.
Han flydde i en helikopter från palatsets tak men greps och hölls sedan under tre dygn fånge i en pansarbil tillsammans med sin fru Elena, innan han dömdes. Presidentparet avrättades genom arkebusering. Pälsmössan föll av honom.
Revolutionen utanför presidentpalatset och avrättningen visades i tv.
Hårda strider rasade flera dagar mellan armén och Securitate, som förfogade över ett tunnelsystem under Bukarest och stora förråd.
Motståndet krossades och ett ultimatum tvang flertalet säkerhetsmän att ge upp den 28/12.
I och med revolutionen i Rumänien har hela Östeuropa förändrats frånsett Albanien och särfallet Jugoslavien.
Kina och Nordkorea uttrycker oro över utvecklingen i Rumänien.
Inom VPK har debatten om partinamnet tagit fart.”

Livet under diktaturen
I sina böcker (t ex Kungen bugar och dödar) beskriver Herta Müller tillvaron i Rumänien under diktaturen. Vi har haft tillfälle att se den beskrivas också i ett par rumänska filmer vilkas titlar jag för ögonblicket inte kan erinra mig. En handlade om en studentskas ansträngningar att med hjälp av sina kamrater få möjlighet till illegal abort. Den andra utspelade sig till största delen i en ambulans som förgäves försökte finna ett sjukhus som kunde ta emot en dödssjuk patient.

Inga kommentarer: