2009-10-08

Möte om Afghanistan

Glöm inte kommande söndags möte i Lund med journalisten Ann Jones!
Ann Jones talar om kvinnorna, kriget och biståndet i Afghanistan på söndag 11 oktober, kl 15.00 på Bantorget 5 i Lund (IOGT-NTO).
Ann Jones, författare och journalist från USA, återvände till Kabul i somras, efter två års frånvaro ? och fann den afghanska huvudstaden förstörd, än en gång.
Det nuvarande kriget bestäms av att USA stött båda sidor, skriver hon. Reagans stöd via Pakistan till de islamistiska jihadisterna mot Sovjetunionen, installationen av talibanregimen med CIA-stöd, förmedlat av pakistanska säkerhetstjänsten och nu USAs krig för att störta den regim de själva skapat.
Fraser om återuppbyggnad och att skapa en stabil demokratisk regering döljer bara de verkliga målen ? att skapa permanenta baser och fortsatt ockupation. Vad visionen om återuppbyggnaden hittills har bidragit till är att enorma sumnmor överförts från skattebetalarna i USA till privata krigsprofitörer. Biståndsskandalen förklarar mycket bättre än de militära styrkornas storlek varför vi se ser hela det afghanska äventyret gå i stöpet, skriver Ann Jones.
Ann Jones har gjort en genomgång av reformerna som kommit i kölvattnet av ockupationen och att de knappast har förändrat situationen för den breda majoriteten av landets kvinnor alls. Vad lagar och konventioner må ha gett, tar det pågående kriget och fattigdomen tillbaka. "Afghanska kvinnor i Kabuls elit har ännu inte hunnit dit där de befann sig för trettiofem år sedan", skriver hon.
Mötet arrangeras av föreningen Afghanistansolidaritet

Inga kommentarer: