2010-03-11

Så sabbar man ett fredssamtal och blir ovän med alla
Gunnar Stensson

Dagen efter det att den Palestinska myndigheten gått med på indirekta fredssamtal med Israel beslöt den israeliska regeringen om en ny illegal bosättning på den ockuperade Västbanken.
Beslutet kungjordes bara timmar innan USA:s vicepresident Joe Biden anlände till Israel för att ge fredsförhandlingarna en ny start efter 14 månaders uppehåll. USA kräver ett stopp för bosättningarna.
Tisdagen den 9 mars godkände Israels inrikesminister byggandet av ytterligare 1600 illegala nya hus denna gång i ett ultraortodoxt område i östra Jerusalem.
Den israeliska regeringens beslut fördömdes i hårda ordalag av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, EU.s utrikepolitiska taleskvinna Catherine Ashton och USA:s vicepresident Joe Biden.
”Det är exakt den sortens åtgärder som undergräver det förtroende vi behöver nu inför fredssamtalen!” sa Joe Biden och kom en och en halv timme för sent till en otrevlig middag i Netanyahus hem. Förseningen var avsiktlig, förklarade han senare för Mahmoud Abbas.
Mahmoud Abbas sa nej till fredssamtalen så länge de illegala bosättningarna fortsätter i Jerusalem och det ockuperade Palestina. Samtidigt gladde han sig åt det enhälliga stödet från FN, USA och EU. Det innebar en stor framgång för den Palestinska myndigheten samtidigt som det utgjorde ett större politiskt nederlag för Israel än någon lobbygrupp kan avhjälpa.
Nu har Demokratisk vänsters studiecirkel landat i Israel och befinner sig mitt i händelsernas centrum.
Omkring en halv miljon israeler bor i mer än 120 bosättningar spridda över Västbanken

Inga kommentarer: