2010-04-29

De rödgröna genomför Gripenstedts och Pehr T Ohlssons järnvägspolitik av Gunnar Stensson

Finansminister J. A. Gripenstedt (1813 - 74) är en förgrundsgestalt i svensk politik. Pehr T Ohlsson hyllar honom som den politiker som mer än andra bör tackas för att Sverige förvandlades från ett fattigt bondland till en av världens rikaste nationer. Vilken var då Gripenstedts viktigaste insats?
Järnvägarna!
Så här står det i Nationalencyklopedin: ”Hans optimistiska framställning av landets ekonomiska läge (”blomstermålningarna”) vid riksdagen 1857 underlättade beslutet om snabb utbyggnad av ett lånefinansierat stambanenät”,
Nu ser vi med tillfredsställelse den rödgröna oppositionen förespråka samma politik. Kommunikationerna ska utvecklas genom en snabb lånefinansierad kapacitetsutbyggnad av järnvägsnätet med snabbtåg och flera spår på de mest belastade linjerna.
Naturligtvis gnäller Borg, Reinfeldt och Mats Odell över satsningen och fördömer den med uttryck som Toblerone-politik. Mats Odell är redan nedsmetad med gammal choklad över hela ansiktet.
Vi förväntar oss nu att Pehr T Ohlsson tillrättavisar herrar Reinfeldt, Borg och Odell och ger dem en lektion om fördelen med lånefinansierade investeringar jämfört med lånefinansierade skattesänkningar.
Gunnar Stensson


Johan August Gripenstedt

Inga kommentarer: