2010-04-29

Hotet från höger av Gunnar Stensson

Sverigedemokrater och Nationaldemokrater

Häromdagen blev Mats Skogkär äntligen åthutad. Anledningen var den senaste i raden av de aggressivt islamofobiska artiklar varmed han förgiftat debattklimatet i Malmö. Sydsvenskan har i åratal publicerat dem på sin ledarsida. Den här gången gällde det en slafsig och fördomsfull artikel där Skogkär hävdade att islam är ”hundraprocentigt humorbefriad”. Den som stod för bedriften att sätta honom - och Sydsvenskan - på plats är Emma Tornborg från Linnéuniversitetet.
Europeisk högerextremism står mitt uppe i ett paradigmskifte från antisemitism till islamofob sionism. Det ger en ny ideologisk bas för den islamofobiska politiken. Jimmy Åkesson och hans gelikar har funnit att man genom att stödja Israel kan göra sig respekterad och få utrymme för antimuslimsk hets i ledande media. Den extrema högerkristna rörelsen i USA har länge med stor framgång tillämpat samma teknik.
Inte för inte betecknade Jimmy Åkesson muslimerna som det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget i sin aftonbladsartikel i höstas. Och det var heller ingen slump att ett antal sverigedemokrater deltog i den sionistiska demonstrationen i Malmö i mars förra året.
Inspiration finner Jimmy Åkesson också bland de mer utvecklade extremistpartierna i Europa som FPÖ (Frihetspartiet i Österrike) Vlaams Belang i Belgien och tyska PRONWD, partier som erkänner förintelsen och stöder Israel, som man beundrar för dess kamp mot palestinier och andra muslimer. Le Pens parti i Frankrike och den extrema högerns parti i Schweiz är som bekant inne på samma linje.
Men helt lätt är det inte att genomföra paradigmskiftet. Bland SD:s kadrer och väljare finns det gott om gamla ingrodda nazister och antisemiter, kort sagt traditionalister. Mycket riktigt har Jimmy Åkesson funnit det bäst att deklarera att partiet inte tar ställning i Mellanösternkonflikten.
För Jimmy Åkesson kompliceras paradigmskiftet ytterligare av existensen av Nationaldemokratiska partiet, ett renodlat nynazistiskt parti som förnekar förintelsen och är uttalat antisemitiskt. Risken för Jimmy Åkesson är att sverigedemokraternas kärnväljare går över till Nationaldemokraterna. Visserligen är det nationaldemokratiska partiet litet, men det förfogar över stora ekonomiska resurser. Det har varit aktivt i Lund med affischer och flygblad, bland annat i Klostergården.
Häromdagen beviljades partiets tidning Nationell idag 2 300 000 kronor i presstöd. Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson jublade.
Så visst har Jimmy Åkesson skäl att bekymra sig beträffande högerflygeln i sitt högerextrema parti. Genom att dra till sig sverigedemokratiska väljare kan nationaldemokraterna sänka SD under fyraprocentspärren för första gången på åtta månader.
Vi andra har skäl att oroa oss både över risken att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och för konsekvenserna av statsunderstödd rasistisk propaganda i tidningen Nationell idag.

Inga kommentarer: