2011-05-26

Hoppfullt sa Victoria Strand av Per Roijer

Köpet av en ny svensk-grekisk båt till årets version av Ship to Gaza är klart. Det sa läkaren Victoria Strand vid Stödfesten på Mejeriet i onsdags. Deltagare står på kö för att få delta i årets konvoj.
Israelerna gjorde allt de förmådde för att förhindra oss från att berätta vad som hände vid bordningen. De tog ifrån oss vartenda litet chip och blockerade både mobil- och satellittelefoner. Tio minuter före bordningen började mobilerna plötsligt fungera igen, och vi förstod att det var för att soldaterna behövde kommunikation med varandra. Läkaren Victoria Strand som följde med ombord på den svensk-grekiska båten Sofia berättade om sina erfarenheter av förra årets Ship to Gaza på stödgalan på Mejeriet i onsdags.

"Vi kroppsvisiterades flera gånger för att inte kunna föra med oss något bevis på vad som hände."
   "Israel gjorde sig skyldigt både till brott mot folkrätten och brott mot krigets lagar, och jag är övertygad om att någon eller några av dem som deltog kommer att berätta vad som hände för soldatorganisationen Breaking the Silence."
   Breaking the Silence består av tidigare israeliska soldater som försöker offentliggöra hur ockupationen av Gaza och Västbanken genomförs i verkligheten. Organisationen motarbetas häftigt av de israeliska myndigheterna.

Inga av de ägodelar som beslagtogs har lämnats tillbaka. "Så ta inte med Kashmirsjalen nästa gång", sa Victoria Strand skämtsamt.

Inte heller lastfartyget Sofia är återbördat. I ett lätt bisarrt brev till ägarna har de israeliska myndigheterna i Ashdod meddelat att "ni har felparkerat båten i hamnen, om den inte flyttas kommer båten att överlämnas till israeliska försvarsmakten som måltavla vid deras marina övningar".

"Vi skrev tillbaka och sa att det inte var vi som felparkerat den", berättade Victoria till publikens munterhet i någon mån.
"Jag förstår att de inte gärna lämnar ifrån sig båten när den med all sannolikhet kommer tillbaka i en ny konvoj i sommar."

Hon kunde berätta att igår ( dvs i tisdags) slutfördes köpet av den nya svensk-grekiska båt som ska ingå i Ship to Gaza II. Och kanske kommer det att kunna köpas en andra svensk-grekisk båt.
   Freedom Flotilla II (det är bara i Sverige i Sverige och Grekland man talar om Ship to Gaza) är planerad att segla vid midsommartid, och aktionen omfattar deltagare från 40 olika nationer – från Europa, Sydamerika, USA, Afrika och Asien. Den är alltså avsevärt större än förra årets.
   Passagerarna står på kö för att följa med.

Ship to Gaza har haft väldig betydelse för att rikta världens blickar mot ockupationen av Gaza och Västbanken, sa Victoria Strand.
   "Men ni ska veta att Israel har gjort en oerhörd diplomatisk offensiv för att få myndigheterna i de representerade länderna att hindra sina medborgare att delta.
   Victoria Strand slutade med att säga att hon är väldigt hoppfull. Demokratirörelsen i regionen väcker hopp. USA börjar inse att en annan politik är nödvändig i Israel. Tunga israeler som förre chefen för Mossad trycker på för en uppgörelse enligt 1967 års gränser.
Bordningen av Mavi Marmara i fjor fördömdes brett i världen, och det är inte säkert att den israeliska försvarsmakten denna gång blir lika ensam att besluta om hur en konvoj ska bemötas som den var 2010.

En del talar för att marinledningen hade räknat med att konvojen i fjor skulle ha hunnit passera den israeliska utökade gränsen på 67 sjömil under natten, och att man hade planerat för en nattlig bordning inom den egna zonen. Nu hejdade sig istället konvojen, och den skulle aldrig hinna in i den israeliska zonen innan det blev ljust. Det var ett streck i räkningen för militären.
   "Jag tror att militären hade förberett sig för och övat på det nattliga anfallet, och sedan inte förmådde tänka om utan struntade i konsekvenserna av att man angrep på internationellt vatten", sa Victoria Strand.
   Hennes egen reaktion var "en stor besvikelse".
   "Hur kunde de vara så dumma? Det var ett nederlag för dem."

Inga kommentarer: