2013-02-28

”Sjukvården lider av ultraliberalism och stalinism samtidigt” av Gunnar Stensson

Det säger överläkaren Olle Heimbürger på Karolinska. Det är lätt för en skåning att instämma - i synnerhet idag när rubriken på Sydsvenskans senaste artikel om den skånska sjukvården lyder ”Förhandlingarna kraschade – 33 sköterskor går.” Det handlar om barnintensiven i Lund. ”Regionen har smulat sönder en världsunik verksamhet för att driva en princip. Det är en riksskandal”, säger Mats Runsten på vårdförbundet.
   Ultraliberalism och stalinism är två företeelser som står varandra så nära att de är nästan identiska. Se på Kina. Den gemensamma nämnaren är den totala hänsynslösheten gentemot allt - utom vinst.
   Journalisten Maciej Zaremba har hittills publicerat tre omfångsrika grävande artiklar om svensk sjukvård. ”Vad var det som dödade Herr B?”  DN 17/2, ”Hur mycket bonus ger ett benbrott?” 20/2, och ”På vilken prislista står din njursvikt?” 25/2. Den fjärde artikeln utlovas nu på söndag 3/3.
   Tillsammans utgör artikelserien ett av de mest djupgående och imponerande reportagen i svensk press under 2000-talet.
   Sjukvårdspolitikerna leker marknad. Det kallas New Public Management. Inom psykiatrin anses ”produktiviteten” högre om en patient dränker sig efter tionde besöket än om han återfår livslusten efter fem. Psykiatriker och läkare utsätts för manipulation och korrumperas. Sjukvårdens prestationssystem innehåller hundratals krav på tider, mängder och volymer – men nästan inga alls på vårdens kvalitet. Ett system som kallas DRG är en prislista som avgör om patienten får leva eller ska dö. ”I princip blir vi belönade för feloperationer och vi tjänar gott om pengar på att påföra patienterna infektioner. DRG har korrumperat oss”, säger Per Okkels.
   Läs! Studera! Agera!

Inga kommentarer: