2013-02-28

Vad handlar Iranfrågan om?
Översatt av Bertil Egerö

Texten nedan har med Jan Öbergs godkännande översatts från hans TFF – Transnational – nyhetsbrev den 25 februari.
I tisdags 25.2 inleddes i Kazakhstan en ny serie förhandlingar mellan Iran och säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar plus Tyskland. Inför mötet vill vi förmedla följande:
  1. Den förda politiken saknar argument: Enligt USAs mest avancerade tankesmedja, the US Intelligence Estimate, och dess systerorganisation Mossad i Israel, finns idag inga indikationer på att Iran har beslutat bygga kärnvapen. Självklart kan Iran komma att starta ett sådant program, men att bli en kärnvapenmakt (med trovärdig slagkraft) liknande Israel med dess 80-200 kärnvapen är en process som tar riktigt många år.
  2. Västs politik är fel och kan på sikt göra Iran till ett hot: Respekt och förtroende är väsentliga inslag om målet är att övertyga Iran – en 6000 år gammal civilisation – att inte skaffa sig kärnvapen. Vad USA/NATO/EU idag gör gentemot Iran går helt på tvären mot att bygga förtroende: a) allt hårdare sanktioner kommer om de fortsätts att leda till ett Irak-liknande folkmord på oskyldiga iranska medborgare; b) oljeblockaden kostar Iran 100 miljoner dollar om dagen och skadar ekonomin svårt; c) bombhoten ökar sannolikheten att Iran upplever osäkerhet och förödmjukelse och, logiskt, investerar i starkare försvar. Sammataget leder åtgärderna till ökad smuggling, laglöshet, ja även till ökade inkomstskillnader i Iran; de slår mot den medelklass som skulle kunna åstadkomma politiska förändringar och förstärker därmed stödet för regimen och underminerar oppositionens möjligheter.
  3. Dubbelmoralen lyser i ögonen: Dagens kärnvapenmakter har ca 17000 kärnvapen. Ingen av de regeringar som kräver att Iran avstår från kärnvapen har gjort något av värde för att uppnå Ickespridningsavtalets mål att helt göra slut på alla kärnvapen. Vi borde tala mindre om ”spridning” av kärnvapen, och mer om ”ägande”. Dagens dubbla standard – ”vi inkl Israel ska ha dem, Iran ska inte” – innebär att USA/NATO/Eus moraliska kapital är mycket mindre än man ofta föreställer sig. Iran glömmer inte heller den USA/brittiska kuppen 1953 mot den demokratiskt valde Mossadegh, som ersattes med Shahens diktatur so varade ända till 1979. Inte heller har de glömt att Väst stod helt bakom Saddam Hussein i hans krig mot Iran.
  4. Israel och Väst har ingen anledning att frukta Iran: Irans försvarsutgifter ligger i nivå med Norges, omkring 7 miljarder dollar. Det motsvarar 1 procent av USAs försvarsutgifter och är bara hälften av Israels, ett land vars befolkning är en tiondel av Irans. Iran har inte på mer än 200 år invaderat ett annat land.

Inga kommentarer: