2013-04-25

Falskt vittnesbörd: Om Per T Ohlssons islamofobi
av Gunnar Stensson

I sin söndagskrönika ”Halvtomt eller halvfullt” (SDS 21/4) angriper Per T Ohlsson försåtligt Omar Mustafa med formuleringen ”Socialdemokraternas stollefalang – den som nu betraktar Omar Mustafa som en missförstådd jämställdhetsivrare”.
   Undertexten är förstås insinuationen, att Omar, långt ifrån att vara någon jämställdhetsivrare, i själva verket skulle vara oförmögen att erkänna mäns och kvinnors likhet inför lagen. Detta är ett klart uttryck för islamofobi.
   Per T Ohlsson avfärdar dem som tänker annorlunda med orden ”Socialdemokraternas stollefalang”.

Vad Per T Ohlsson förtiger är, att Svenska Dagbladet i en artikel avslöjat att de påståenden om antisemitism och kvinnodiskriminering, som kampanjen mot Omar Mustafa bygger på, saknar grund.
   Artikeln har rubriken ”SvD:s faktakoll ger S-toppar rött ljus”.
   Journalisterna Tobias Brandell och Jenny Stiernstedt har gått igenom pressarkivet samt nästan tusen inlägg av Omar på mikrobloggen Twitter under tre år. Men några belägg för judehat finns inte. Tvärtom.

Per T Ohlsson är inte ensam om att förtiga obekväma fakta. Både Ulrika Knutsson och panelen i God Morgon Sverige förde resonemang med utgångspunkt från rykten som i SvD avslöjats som falska. Sådana repetitioner av uppgifter som bevisats vara falska brukar ekonomipristagaren Paul Krugman kalla ”kackerlacksidéer”.

Omar Mustafa är inte antisemit. Sanningen är den motsatta.
   Omar Mustafa fördömde i fjol antisemitismen när han skrev: "Rasismen i Skåne har nått nya höjder". Judiska församlingen utsatt för ett förkastligt attentat”.
   Islamiska förbundets lokala förening i Malmö har varit en av de muslimska organisationer som mest aktivt bekämpat antisemitismen.
   Det visste Per T Ohlsson. Men han föredrar – liksom massmedias många ryktesspridare - att simma i samma grumliga vatten som Sverigedemokraterna.
   På samma uppslag i SvD som artikeln ”Rött ljus” återfinns en intervju-artikel av Jenny Stiernstedt med rubriken ”Jag står upp för allas lika värde”.
   Där säger Omar Mustafa bland annat: ”Jag känner ett enormt stöd och ser positivt på att vi fått en välbehövlig debatt om antisemitism och islamofobi i Sverige.”
Gunnar Stensson, Lund
Texten sändes 22/4 till Ordet, SDS

Inga kommentarer: