2013-11-21

I ”valfrihetens” skola mobbas lärare av rektor, ägare, föräldrar och elever av Gunnar Stensson

En svenskalärare berättar om hur en grupp elever klagade hos rektor på den höga undervisningsnivån. Om han inte sänkte den skulle eleverna sluta. ”Vi måste veta att vi sitter i knäna på eleverna”, sa rektorn. Efter en termin med liknande krav - och en skilsmässa – sjukskrevs läraren. Samma vecka kom ett uppsägningsbrev. Sedan anställdes en ny lärare. En foglig.
   Maria Sundén Jemini berättar om detta och flera liknande fall på den Academedia-ägda friskolegruppen Mikael Elias-gymnasierna. Trycket från koncernen på de anställda är så hårt att lärarna inte vågar gå ut offentligt, trots att de på papperet har ”meddelarfrihet”.
   Endast en lärare på Mikael Elias-gymnasiet i Eskilstuna, Jarl Schulz, har vågat gå ut med namn. Han berättar om hög personalomsättning, inställda lektioner, brist på kursmaterial och nationella prov som förvarades i pappkartonger i stället för i låsta skåp. Det fanns inga resurser att hjälpa elever i behov av stöd.
   Efter artikeln i Svenska Dagbladet kontaktades journalisten av flera andra lärare med liknande berättelser.
I Sydsvenskans kommentar till skandalen heter det: ”Även om uppgifterna i reportaget vore regeln som bekräftar undantaget är de helt oacceptabla. Lika oacceptabelt som liknande uppgifter från kommunala skolor.”
   Ja, tidningen slår huvudet på spiken. Konkurrensen om skolpengen och de billigaste eleverna korrumperar alla skolor, privata liksom kommunala. Därför måste skolpengssystemet bort.
   Men det inser inte Sydsvenskan. I stället föreslår den att ”de skolvårdande myndigheterna ska få mandat att genomföra externa kontroller!”
   Ännu ett byråkratiskt kontrollsystem utöver alla de tidigare som kväver skolan i stället för att gå till roten av det onda och avskaffa skolpengen och vinstsystemet!
   Skolornas kvalitet sjunker som en sten som kastats i en brunn.

Inga kommentarer: