2015-04-16

Arvet efter Obama. Normala relationer med Iran och Kuba? av Gunnar Stensson

I VB 12 berättade vi om det avtal som slutits mellan Iran och medlemmarna i FN:s säkerhets-råd plus Tyskland.  Det innebär att Iran går med på internationell kontroll av sitt kärnenergiprogram mot att sanktionerna upphör. USA hoppas att avtalet ska minska den dubbla risken för ett israeliskt angrepp på Iran och ett krig mellan Saudiarabien och Iran.
   Relationerna mellan USA och Iran normaliseras efter att ha varit frusna i 36 år på grund av Irans ockupation av den amerikanska ambassaden i Teheran. På en bild skakar presidenterna Rouhani och Obama leende hand.
   Betydande motsättningar mellan Iran och USA kvarstår. Redan när artikeln skrevs inträffade två politiska konfrontationer och en vecka senare en tredje.
   Iran ställde som ultimatum att alla sanktioner måste upphöra samma dag som slutdokumentet undertecknas.
   Utrikesminister John Kerry krävde att Iran stoppar stödet till rebellerna i Jemen. USA ingår nämligen i den allians som under saudisk ledning stöder regimen i Jemen med trupp, vapenleveranser och flygbombningar.
   En dryg vecka efter att det preliminära avtalet slutits meddelar Ryssland, att man nu anser sanktionerna hävda och därför ökar handeln med Iran. Ryssland behöver olja och Iran behöver livsmedel, bl a vete. Dessutom förser Ryssland Iran med moderna luftvärnsmissiler.
   En kompromiss i den amerikanska kongressen innebär att republikanerna, som utgör majoriteten, förbinder sig att avstå från att stoppa förhandlingarna medan de pågår, men däremot får chansen att rösta om det färdiga avtalet sedan det slutits.
 - Det här är en framgång för israelisk politik, säger den israeliska regeringen.
 - Om inte sanktionerna mot Iran hävs så blir det inget avtal, säger president Rouhani.

Förbindelserna mellan USA och Kuba, som varit brutna sedan den kubanska revolutionen för mer än 50 år sedan, normaliserades samtidigt. Nu ska terrorstämpeln på Kuba äntligen undanröjas. Raul Castro och Obama skakade hand i samband med det panamerikanska mötet förra helgen.

President Obama har inte lyckats genomföra mycket under sin tid som president. Inrikespolitiskt är sjukförsäkringen den viktigaste framgången. Han har avslutat USA:s krig i Afghanistan och Irak (nästan), men inte förmått avveckla koncentrationslägret Guantanamo.
   Om han kan upprätta varaktiga relationer med Iran och Kuba, efterlämnar han ett fredsarv till Hillary Clinton att bygga vidare på.
   Om en republikan blir USA:s president är vi tillbaka i 1930-talet.

Inga kommentarer: