2018-12-13

Veckan i riksdagen: Budget, uppskjuten statsministeromröstning, Irak, Afghanistan och rökförbud av Hanna Gunnarsson


Bild från Hannas Facebook
 
Det är intensivt i riksdagen just nu. Idag på Luciadagen fick vi lyssna på ett fantastiskt fint luciatåg från Adolf Fredriks musikklasser, men sedan drog arbetet igång igen. Utskotten har extramöten för att få ihop sina budgetar i tid och helst undvika debatt på lördag. Nästa vecka är det budgetdebatt och votering varje dag i riksdagens kammare (vanligtvis är det bara debatt och votering tisdag-torsdag). Budgetprocessen är ju både försenad och mer komplicerad jämfört med ett vanligt år.

Igår, onsdag 12/12, vann M-KD-SD-budgeten över övergångsregeringens budget i riksdagens omröstning. Vänsterpartiet stödde övergångsregeringen. Inte för att vi tycker att den är fantastiskt bra utan för att vi tycker det är rimligt att Sverige har en övergångsbudget under tiden vi har en övergångsregering. En ny regering får sedan sätta sin prägel på den ekonomiska politiken. M-KD-SD-budgeten innebär nu ökade svårigheter att styra Sverige i ett redan svårt läge, och såklart stora nedskärningar orsakade av skattesänkningar för de rika. Se (eller läs) gärna Ulla Andersson (v) fantastiska budgetanförande på riksdagens hemsida (sök på Ullas namn så hittar ni det).

Som ni också säkert har sett i medierna har den andra statsministeromröstningen blivit uppskjuten tre gånger,

och ska nu genomföras imorgon (fredag 14/12). Då kommer Löfvens regeringsförslag, som är S+Mp, att ställas inför riksdagens kammare. De borgerliga partierna har meddelat att de inte kommer stödja detta utan aktivt rösta nej, vilket gör att även detta förslag kommer falla. Då har två av fyra möjliga omröstningar gjorts. Om det går så långt som till fyra nej-voteringar i riksdagen blir det automatiskt extra val. Vi är på alla sätt i en unik situation, något vi aldrig tidigare upplevt i svensk parlamentarisk historia. I sammanhanget är det lite lustigt (och såklart både fint och viktigt) att den svenska demokratin firar 100-årsjubileum på måndag 17/12.

Förra veckan debatterade jag och Yasmine Posio (v)-riksdagsledamot från Göteborg och ersät-tare i utrikesutskottet, Sveriges trupper i Irak och Afghani-stan. Riksdagen fattar beslut om dessa årligen och Vänster-partiet är emot insatsen i Afghanistan (som leds av NATO) och än så länge för insatsen i Irak (då den har FN-mandat), även om denna också bör avvecklas. Se eller läs våra anföranden på riksdagens hemsida (bläddra ner och klicka på våra namn i talarlistan): Irak och Afghanisation:

Den här veckan har riksdagen, förutom att fatta beslut om budgetramarna, också beslutat om ett utökat rökförbud även på uteserveringar, perronger och busshållplatser från och med 1 juli 2019, samt att det kommer krävas tillstånd för att sälja tobak (precis som det idag krävs för alkohol). Detta beslut har rapporterats en del i medierna, eftersom det ju kommer märkas för allmänheten i sommar. Antalet rökare är ju fortfarande många och de kommer nu behöva lämna både uteserveringar och perronger om de vill röka.
Hanna Gunnarsson (v)
Riksdagsledamot för valkretsen Skåne läns södra

Inga kommentarer: