2019-11-21

Chile despertó – Chile har vaknat av Gunnar Stensson


I lördags manifesterade chilenare i Lund sitt stöd för de landsmän som sedan en månad kämpar för demokrati och jämlikhet mot de övergrepp, inkomstklyftor och privatiseringar som blev arvet efter Augusto Pinochets diktatur i Chile.
   Pinochet grep makten genom en USA-stödd militärkupp 1973, krossade med extrem terror allt motstånd, avrättade tusentals motståndare, bland dem sångaren Victor Jara, och tvingade tiotusentals chilenare på flykt. Han höll Chile i ett järngrepp fram till 1990.
   Det gav den nyliberale ekonomen Milton Friedman möjlighet att tillsammans med sina ”Chicago boys” genomföra det marknadsliberala system som fört Chile till toppen av indexen för ekonomisk frihet samtidigt som det blev det ojämlikaste landet i OECD.
   (Jfr artikeln ”Fortsatt nyliberalism blir slutet för vår civilisation” i förra numret av VB).
 

ur VB nr 25 1989
 

Solidaritetsrörelsen med Chile i Lund startade en blåsig novemberkväll 1973 då Lunds FNL-grupp arrangerade ett Chile-möte i Svaneskolans nybyggda aula med sång av Lena Granhagen och anföranden av bland andra den inflytelserika amerikanska vänstertidskriften Monthly Reviews redaktörer Magdoff och Sweezysom var på tillfälligt besök i Sverige.
   FNL-gruppen tog en inträdesavgift på 3 kronor för att täcka möteskostnaden.Aulan blev överfull. Ungefär samtidigt bildades en aktiv lokal Chilekommitté.
   Under de närmaste åren anlände en strid ström av chilenare till Lund, ofta högutbildade och politiskt progressiva. De kom att delta mycket aktivt i samhällslivet i Lund och förde bland annat med sig en chilensk sångskatt.
   Socialdemokraterna och VPK höll under många år regelbunden kontakt med företrädare för chilenarna. Gillian Nilsson brukade representera socialdemokraterna.  I förstamajdemonstrationerna förekom alltid Chile-banderoller och Venceremos spelas och sjungs alltjämt.
   Nu är det alltså dags att återuppliva solidaritetsrörelsen med Chile – och med planeten, eftersom ojämlikheten mellan och inom staterna utgör ett hot mot vår gemensamma existens. Under lördagens manifestation framfördes Victor Jaras sång El derecho de vivir en pax, Rätten att leva i fred.

Inga kommentarer: