2019-11-28

Fem novembernotiser av Gunnar Stensson

Idag är det Black Friday, konsumismens svarta dag, den dag då alla mörkrets makter släpps lösa, bilar och folkmassor trängs på Nova, kapitalisternas vinster växer, oljeföretagen ökar utvinningen och onda växthusgaser tätnar över åkrar och städer. På måndag inleds FN:s klimatmöte i Madrid. Åtagandena i Paris 2015 har inte uppfyllts. Greta ska närvara.
 

 
Den 24 november var det domsöndag. I texten säger Jesus att den som bistår de hungriga, de hemlösa, de sjuka och de fängslade blir frälst. Han tillägger: ”Allt ni har gjort mot dessa mina minsta, det har ni gjort mot mig”.  
   Vid samma tid välter han omkull penningväxlarnas bord. ”Ni har gjort templet till en rövarkula”, säger han.
   Penningväxlarna ser till att han blir korsfäst. Rövaren på korset bredvid hans får följa med honom till paradiset.
   På denna grund bygger all senare välfärdspolitik.
   Motståndet är fortfarande starkt. Penningväxlarna sitter vid sina bord igen.

Hossein Hashemi sitter fängslad på förvaret i Åstorp i väntan på att bli utvisad till Afghanistan efter fyra år i Sverige, där han rotat sig och planerade att gifta sig under julen i Rådhuset i Malmö. I Afghanistan har han aldrig varit sedan han var fem månader, då hans föräldrar flydde med honom till Iran.
   Jens Mikkelsen har besökt honom i förvaret och skrivit en artikel med rubriken 4900 afghaner väntar på utvisning. SDS 28/11.
 

I slutet av 1960-talet bestämde sig fyra elever vid Konstfack för att hoppa av utbildningen och förverkliga sitt examensprojekt – en bok om folkets världshistoria.
 

Gittan Jönsson får Sydsvenskans kulturpris. Vpk:s stadsdelsgrupp i Klostergården använde Historieboken av Gittan Jönsson, Annika Elmqvist, AnnMari Langhammar och Pål Rydberg som lärobok i en marxistisk studiecirkel på 1970-talet.
   Jag minns en solig söndagseftermiddag när vi diskuterade i Socionomhuset, kanske i Kent Nilssons lägenhet. Våra barn var samlade på ett annat ställe. Allt var välorganiserat.
   Inte trodde vi då att Gittan Jönsson skulle utses till Sydsvenskans kulturpristagare 2019. Grattis! Du är välkommen med en ny bok, denna gång om hur kapitalismen gör planeten obeboelig. Bokens titel: Historiens slut?

Ebba Busch Thor, KD, hyllar M-SD-styret i Staffanstorp. ”Sverige behöver fler lösningsorienterade politiker som förbättrar situationen för medborgarna”, säger hon. AB 28/11.

Inga kommentarer: