2019-11-28

Mer bilar till stadskärnan! av Ann Schlyter

I byggnadsnämnden förra veckan behandlades ett förslag till kommunens parkeringsstrategi. Förvaltningen hade på ett föredömligt sätt strukturerar det tydligt så att viktiga vägval presenterades i punkter. Den borgliga kvintetten drev igenom ett alternativ, som presenterades under mötet, och där i stort sett alla punkter var omskrivna till mer bilvänliga alternativ. Endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade emot kvintettens förslag.
   Enligt förvaltningens förslag skulle inte antalet tillgängliga parkeringsplatser i stadskärnan öka. Kvintetten drev igenom att antalet parkeringsplatser ska öka, framförallt i parkeringshus. Var i stadskärnan dessa ska byggas angavs inte.
 

 
Förvaltningen föreslog att ”den som parkerar bil bör i större grad stå för kostnader som parkeringen ger upphov till”. Detta röstades bort, vilket inte kan tydas som annat än att borgarna tycker att bilparkering ska subventioneras. Börje Hed (FNL) försvarade detta med att p-husparkering måste vara billig, så att bilisterna väljer det hellre än gatuparkering.
   Nu ska förslaget gå ut på remiss till andra nämnder och styrelser. Det kan vara på sin plats att även andra ger sina synpunkter. Jag undrar om FNL:s väljare begrep att de gav makt till värsta bilkramarna.

Inga kommentarer: