2020-03-05

Populism: Högerblocket har lagt tre nya insikter till en gammal övertygelse

Först insåg KD, M och SD att väljarna kräver bättre välfärd. I somras framträdde därför Ebba Busch på Gotland som blond vårdängel med händerna fulla av miljarder.
   Sedan insåg de att deras skola är kass och djupt impopulär.
   ”Många tongivande politiker har gått skolkoncernernas ärenden i stället för att verka för ett så välfungerande skolsystem som möjligt. Nu finns därför friskolor som konkurrerar med betygsinflation, gratis körkort, ipad restaurangbesök och minskad undervisningstid”, sa MUF-ordföranden i januari.
   Tio år efter den första Carema-skandalen insåg Moderaterna i Lomma äntligen, efter att med tragiska konsekvenser ha prövat ytterligare ett antal vinstjagande vårdkoncerner, nu senast Frösunda, att vinster inte fungerar i välfärden. Välfärden kräver omsorg, generositet och tålamod.
   Nu ber de moderata kommunalråden medborgarna i Lomma om ursäkt för vanvården under de gångna femton åren.
   Inställsamheten inför väljarna tar sig inte bara uttryck i ett senkommet stöd för berättigade krav utan också i högljutt och äkta bifall till den gamla välkända främlingsfientliga opinionen.
 

 
Flyktingkatastrofen längs gränsen mellan Turkiet och Grekland ger Ulf Kristerson chansen att framstå som tuff Frontex-man. Med neddragen skärmmössa, sammanbitna tänder och korsade armar står han i skogen och stirrar väljarna rakt i ögonen med budskapet: Stärk gränsen!
   Samtidigt traskar hans kompis Jimmy Åkesson omkring i gränsområdet och delar ut flygblad till förtvivlade föräldrar och hungriga barn med texten. ”Sverige är fullt. Kom inte hit!”
   Högerblockets nya populism stöder välfärd – och främlingsfientlighet.
 

Inga kommentarer: