2008-11-13

Vipelyckan av un


Starkt stöd för Solhällans kolonister och för slut på genomfartstrafiken på Fritjofs Väg


I en skrivelse till Byggnadsnämnden kräver nu boende på Vipelyckan söder om Hjalmar Gullbergs väg att koloniområdet Solhällan bevaras intakt och skyddas från stympning av bilvägar, och att Fritjofs väg stängs för genomfartstrafik.
Sammanlagt 70 boende på Vipelyckan har undertecknat skrivelsen. Namnunderskrifterna representerar 92 procent av de hushåll som finns i området har skrivit under. (Det aktuella bostadsområdet har gatuadresserna Mäster Olofs väg, Nils Holgerssons väg, Lycko-Pers väg och Fritjofs väg, dvs de bostadsgator som ligger alldeles intill koloniområdet).

Smitväg
Stängningen av Fritjofs väg gör det möjligt att biltrafikförsörja det nya bostadsområdet Solhällan (som nu befinner sig på planeringsstadiet) med en väg parallellt med Dalbyvägen. Denna väg kan då dras utanför koloniområdet. Stadsbyggnadskontoret anser att en sådan lösning inte är möjlig med fortsatt genomfartstrafik på Fritjofs Väg, eftersom det då, enligt Stadsbyggnadskontoret, skulle bli alltför lång väntan i köerna för bilisterna på Fritjofs väg i rusningstid. Redan idag trafikeras den lilla smala vägstumpen Fritjofs Väg av ca 4500 bilar, till över 90% bestående av genomfartstrafik från Vipeholm, Mårtens Fälad, Östra Torn och Ideon. Fritjofs väg är avsedd som en lokal gata och inte alls ämnad för genomfartstrafik.

Brincks splittringsförsök
Vid ett möte mellan kolonister, boende och politiskt förtroendevalda i Lunds kommun tidigare i höst antydde Göran Brinck (m), ordförande i Byggnadsnämnden, att det endast skulle vara de som bor på Fritjofs väg som ville ha ett stopp för genomfart. Namninsamlingen visar med all önskvärd tydlighet att de boende i hela området är eniga om kravet och att Brincks illa dolda försök att spela ut olika boendekategorier mot varandra har misslyckats.

Skrivelsens slutkläm
Här följer slutklämmen på de boendes skrivelse:
”Vi finner det förvånansvärt att Byggnadsnämnden inte utrett den närmast till hands liggande möjligheten till trafikförsörjning till det nya bostadsområdet: vägdragning utmed södra kanten av koloniområdet parallellt med Dalbyvägen, dvs utanför koloniområdet, och med stängning av Fritjofs Väg för genomfartstrafik. Detta är så vitt vi kan bedöma det för såväl kolonister som boende i området skonsammaste och för kommunen smidigaste alternativet.

Vi förespråkar en trafiklösning som innebär:
- att koloniområdet Solhällan fredas från intrång av bilvägar
- att bollplanen intill koloniområdet bevaras
- säkra gångvägar för våra barn till skola och bollplan
- att den vackra raden av oxelträd längs Fritjofs Väg skyddas, vilket är av särskilt vikt i dessa träddödens tider
- att genomfartstrafiken på Fritjofs Väg förhindras

Därför kräver vi
- att kommunen omsorgsfullt utreder alternativa vägdragningar som gör att koloniområdet kan bevaras intakt
- att kommunen i första hand utreder alternativet med vägdragning söder om koloniområdet, parallellt med Dalbyvägen
- att Fritjofs Väg stängs för genomfartstrafik

Inga kommentarer: