2010-08-19

Långt från Stockholm, långt från makten
av Sörlänning

Varför rösta?
Vi kom upp midsommarafton strax efter tolv på natten så stämningen runt bordet hade kommit i topp. Släktingen A som jagar älg vart år, öppnade med att bunta ihop miljöpartister, vänsterpartister och Stockholmare som björn och vargkramare. Centerpartisten Andreas Carlgren var lika vilse han. Skulle det röstas fick det bli landsbygdspartiet. Att även jag vill samla in björnarna och skicka dem till Stockholm lugnade sig inte släktingen A.

En annan släkting B från ett köldhål, skogsvårdare med barrskog på hjärnan, gick emot. Det var bra att björn och varg fanns eftersom de höll tillbaka älgen och begränsade älgskadorna i skogen. Rösta har han slutat med. Trots att han tidigare röstat APK eller VPK, och är kronisk USA hatare, så fick det nu vara nog. Efter alla års arbete hade han nu hus och lite skog och så var det att betala skatt på denna lilla förmögenhet. Han hade ju redan betalat skatt en gång när han arbetade ihop till detta. Varken sossar eller vänster kunde förklara det rättvisa i en sådan politik, allt var samma skit. Politikerna bara skodde sig.
Ja här fanns ingen möjlighet att övertyga, att en blank röst var att lämna över makten till borgarna. Det jag tyckte var självklart var uppenbarligen inte självklart längst uppe i norr.

Landet utanför
I valet 2006 var Haparanda den kommun i Sverige som hade lägst valdeltagande, under 70 procent eller bara två av tre gick och röstade. I Pajala och Övertorneå var motsvarande siffra drygt 70 procent. De låga siffrorna är ingen slump utan en följd av att många i norr känner sig utanför. Det är Stockholmare som bestämmer oavsett politisk färg. Uppdelningen av Sverige i storstadsväljare och de andra har ökat under senare år. Partierna fokuserar på att vinna ”storstädernas” väljare, annars vinner de inte heller valen.
Villkoren i norr och villkoren i storstäderna är olika. Norr har alltid sagts vara rött och den färgen sitter nog bra även idag. Men om vår röda politik inte har relevans i norr?
Vi kom inte precis närmare varandra denna politiska sommar.
Sörlänning

(Alla namn och orter i norr har av integritetsskäl förvanskats!)

Inga kommentarer: