2010-08-19

Vi slår vakt om handeln i stadsdelscentra

DV och V om försäljning av mark till Lidl:

Tekniska nämnden hade vid sammanträde denna vecka ett ärende om försäljning av mark till Lidl som vill bygga en biltillvänd butik i korsningen Ringvägen-Åkerlund & Rausings väg. DV och V reserverade sig mot majoritetens beslut att sälja marken. Så här skriver de två partierna i reservation som är undertecknade av Ulf Nymark för DV:s räkning och Nita Lorimer från V:
”I första hand stödde vi det socialdemokratiska förslaget om en återremiss till förvaltningen med uppdrag att göra en barnkonsekvensanalys i ärendet och att köpeavtalet skulle omändras så att gällande praxis följdes beträffande arrendering av marken innan köpeavtal utväxlas.
Då den borgerliga majoriteten avslog detta förslag och beslutade att ärendet skulle avgöras vid pågående sammanträde yrkade vi avslag på försäljningen.

Vårt avslagsyrkande tar sin utgångspunkt i att vi tar gällande handelspolicy för Lunds kommun på allvar: vi vill slå vakt om och utveckla handeln i stadsdelscentra och i bostadsområdena. Vi kan inte finna att korsningen Ringvägen och Åkerlund & Rausings väg utgör ett stadsdelscentra. Tvärtom: handeln i närbelägna bostadsområden riskerar att slås ut.

Vi konstaterar att etableringen av en biltillvänd butik kommer att öka biltrafiken och därmed späda på bilismens negativa klimat- och miljöpåverkan. Frånvaron av en fungerande kollektivtrafik till områden och en obefintlig planering för gång- och cykeltrafikens framkomlighet och säkerhet är uppenbar. Om gång- och cykeltrafikanter (det finns inte mindre än tre skolor i närområdet) trots allt skulle välja att forcera de barriärer som utgörs av de starkt trafikerade gatorna – där motorfordon färdas i mycket hög fart – som kringsluter det tilltänkta området för handelsetablering utsätts de för extremt stora olycksrisker.

Kommunen ska inte främja verksamheter som står i strid mot såväl handels- och trafiksäkerhetspolicy som miljömål. Därför yrkade vi avslag på försäljningen, därför reserverar vi oss nu mot den borgerliga majoritetens beslut.”

Inga kommentarer: