2012-11-08

Skandalöst dålig proposition om skatteavdrag för läxhjälp i hemmet av Gunnar Stensson

Regeringen föreslår ett skatteavdrag för läxhjälp i hemmet som kostar flera miljoner. Skolverket befarar att det gynnar barn med rika föräldrar mest och ökar skillnaden mellan eleverna. Miljonerna borde satsas på skolan.
   Skatteutskottets vice ordförande Leif Jacobsson (S) kallar regeringens arbete med propositionen ”skandalöst undermåligt”. Ekonomistyrningsverket säger blankt nej till förslaget. Lärarorganisationerna har inte tillfrågats. Deras ståndpunkt är känd. ”Ibland väljer vi att inte lyssna”, gäspar Fredrik Reinfeldt.
   Regeringen påstår helt fräckt att en majoritet, fyra av sju remissinstanser ”tillstyrker eller inte har någon erinran”. I majoriteten ingår det största läxhjälpsföretaget, My Academy, och Intresseföreningen för hushållsnära tjänster, IFHT. Peter Burman, verkställande direktör i My Academy, har skrivit båda instansernas yttranden. En enda i högsta grad jävig person har alltså skrivit två av de fyra yttranden som regeringen stöder sig på. Det handlar om stora pengar för hans del. En tredje positiv instans är tjänsteföretagens branschorgan Almega där det också finns stora ekonomiska intressen. ”Vi brukar ibland lyssna”, myser Fredrik Reinfeldt. Han har kanske investerat i My Academy. Eller kanske Moderaterna får partistöd därifrån.
   Privatföretagens regeringsstödda utplundring av svensk skola når snart proportioner som i Berlusconis Italien och skatteflykthögerns Grekland. Och skolans standard håller på att störtdyka till amerikansk bottennivå.

Inga kommentarer: