2013-09-05

Landskapet skiftar färg av Gunnar Stensson

28/8
Vetefälten på Värpingesidan är redan skördade, plöjda, harvade och sådda. Det stora välvda fältet blänker brunsvart i morgondaggen. En flock vita måsar och en och annan råka hackar efter mask. Om någon vecka kommer jorden få en lätt grön nyans.
   Några ladusvalor pilar nära vattenytan. Ibland snuddar de vid den och splittrar spegelbilden av strandpilarna. Linné trodde att svalorna övervintrade på sjöarnas botten.

1/9 söndag
Vindbrus i vegetationen vid ån. Då och då hörs smällar bortom buskarna. Gevärsskott? Täta moln far snabbt över himlen och ibland glimtar solen fram. Här nere är det lä. Trappan vid bron uppför åbrinken är övervuxen med rallarros och långa nässlor.
   Den vidsträckta rågåkern breder ut sig mellan Trolleberg och väg 108. Rågen är för länge sedan skördad, men den höga stubben står kvar. Den skiftar färg från vitt till brunt och rött. Mellan stråna växer gräs och tistlar: gröna revor i den brunröda buktande mattan.
   Det smäller. Bakom ett par rullar råghalm syns silhuetten av en man och ett gevär. Längre bort skymtar två jägare till. Är det fasanerna som blivit lovliga?
   En häger strävar mödosamt mot den hårda vinden som sliter i de stora vingarna. Ett skott smäller långt borta. Hägern viker genast av mot norr, snabbt nu, med vinden bakom sig.

3/9
Rullarna med råghalm är borta. Mullret från en morgontidig traktor hörs från Flackarpshållet. Där. Den har hållit på någon timme. Halva kornåkern lyser fuktigt svart, målad med en bred pensel.

5/9
Ja, nu har det skett! Värpingefälten skiftar i grönt. Det syns i solljuset där åkern buktar sig. Om ett par dagar kommer de bli helt gröna.

Inga kommentarer: