2015-01-15

Vi är VB, men vi gillar Charlie! av Göran Persson

Jag är Charlie är slagordet för dagen. Mycket har sagts och skrivits om det fruktansvärda terroratentatet och morden i Paris bl a i detta nummer. VB är naturligtvis så upprörd man kan bli över ett sådant övergrepp i allmänhet och på en tidning i synnerhet.
   Satirteckningen hade länge en given plats i VB och att den numera saknas beror enbart på att vi inte har någon driven tecknare bland de aktiva skribenterna. De vi haft genom åren, vars bilder ni kan se mycket mer av genom att klicka på länkarna ovan, var av en mer resonerande och mindre "vulgär" typ än den franska.
 

Mannes bild av en tidigare kommunstyrelseordförande


Gojas bild av en tidigare statsminister
 
Förklaringarna till detta "snällare uttrycktssätt" var nog till stor del kulturella, VB ville och vill gärna vara bitsk men det svenska temperamentet är olikt det franska på många sätt. Det är skälet till att det känns förmätet att som tidning uttala "Jag är Charlie".

Några bilder från Charlie Hebdo vill vi naturligtvis ha med i detta nummer, vi koncentrerar oss på deras satir mot vår egen sort dvs "vita kristna" men den tredje bilden var oemotståndlig för mig trots att den riktar sig åt ett annat håll.
 
Jungfru Maria med särade ben
blev för mycket för kyrkan


"Men vem vill ha engelsmännen i Europa",
lyder det här inlägget i EU-debatten
 
"Bin Laden lever", lyder rubriken till bilden
där terrorledaren görs om till Elvis

Inga kommentarer: