2015-04-09

Aktuell analys av Lucifer

Det är fascinerande att följa. Vad som har pågått i några veckor nu är en kampanj mot S-Mp-regeringen. Det är ingen lätt utgångspunkt för de gamla allianspartierna– de är alla försvagade av de enskilda partiernas valresultat och moderaternas ledarskifte. Vidare har de problem genom den berömda DÖ, uppgörelsen om att den som har regeringsmakten också ska få igenom sin budget i fortsättningen. Den är svår att bära för alla sossehatarna i deras partier och de kommer säkert att kräva att det görs något.
   Vad de kan åstadkomma är att göra riksdagen till ett helvete för regeringen genom att tillsammans med SD rösta ner vad som inte täcks av uppgörelsen. Därutöver kommer det säkert att bli ett stort antal anmälningar till konstitutionsutskottet om att regeringen inte gör formellt rätt.

V som slagträ mot S
Men dessförinnan kommer de att jobba med att bygga opinionsstormar av varierande slag som ska visa hur inkompetent och taskig regeringen är. Som vanligt är det sossarna man är ute efter men metoden kommer att bli att angripa det samförstånd i enskilda frågor regeringen uppnått med Vänsterpartiet. Att använda V som slagträ mot S är en beprövad metod som t.ex. lyckades i valrörelsen 2010. Och som vanligt har S och V inget att sätta emot – vi har ju inga dagstidningar som trots allt är de som sätter agendan för andra media.

Många faror hotar
Därutöver finns det naturligtvis möjligheter att exploatera det missnöje som uppkommer när ett antal av den förra regeringens godbitar dras bort. Neddragningen av RUT och ROT är förstås en sådan sak. De senaste dagarna har man t.ex. kunnat läsa om de faror som hotar medborgarna när de själva ger sig på jobb som annars skulle ha utförts av de firmor som kammat in på upptrissade priser under ROT/RUT-boomen.  Nu hotar allvarliga skador hemmafixaren enligt vad en talesman för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kan meddela. Hemmafixarna klämmer sig, hugger sig, skär sig, sågar sig eller trillar ned från stegar. De gör sig illa när de använder sågar, knivar, stämjärn, vinkelslipar och vedklyvar eller slinter med skiftnyckeln när de ska lossa på bultar. Utan tvivel slår de sig också på tummen när de ska spika men det glömde MSB att ta upp. Ökade sjukvårdskostnader blir det förstås och det har regeringen missat att ta hänsyn till när de föreslog neddragningen. Det var, kort sagt, bättre förr när alliansen styrde.

Dystra utsikter
Solen skiner och det hade varit trevligt att sluta i ljusare sinnesstämning. Jo, det är en lättnad att Sverige inte har en borgerlig regering, men man kan hålla tillbaka glädjeyttringarna. Sverigedemokraterna grillas i sitt eget fett, men det får de sköta själva. Utrikes blir det inte muntrare: Saudiarabien tillsammans med USA och Storbritannien bombar och dödar i ett land som går sin egen väg. Obama går i Bushs fotspår och Putin framhärdar i östra Ukraina. Sverige ska nu skicka militärer till Irak, förmodligen för att ställa sig in för USA. Snart har vi en president Clinton som från sin tid som utrikesminister är känd för att inte tveka när det gäller att hävda supermaktens intressen.
   Och om vi ska vara lite mera lokala så har Percy Nilssons ishockeylag gått upp i högsta serien. Bra för Percys affärsintressen men dystert för oss som ska behöva höra om ishockey i ett halvt år. Kan inte någon i VB:s läsekrets komma med någon solskenshistoria som lättar sinnet?

Inga kommentarer: