2015-04-23

Läsa böcker gör dig klok, därför läs varenda bok!
av KloK

Biblioteken i Nöbbelöv och Järnåkra ska stängas. På detta kan vi spara sex miljoner kronor. Men att skaka fram sådär några hundra miljoner för att bygga spårväg? Inga problem. Det är väl som det brukar heta, ”inte samma pengar”.
Troligen var det de orden av Andreas Ekström i söndagens Sydsvenska som i måndags fick föreläsningspubliken i Klostergårdens bibliotek att enhälligt kräva att biblioteken i Nöbbelöv och Järnåkra ska bevaras. Visserligen kunde biblioteksbesökarna säkert ha tänkt ut det på egen hand. Men nog hjälpte Andreas Ekström till!
   Så här uttryckte sig biblioteksföreningen KloK, KlostergårdsKultur, i en skrivelse, undertecknad av föreningens ordförande Gertrud Pettersson, riktad till Kommunstyrelsen och Kultur- och Fritidsnämnden.



Till Kultur- och fritidnämnden och Kommunstyrelsen i Lund
Biblioteken i Järnåkra och Nöbbelöv hotas av nedläggning, om förslagen i Kultur- och Fritidsnämndens budget går igenom.
   Det är inte första gången. Också för två år sedan var Järnåkrabiblioteket nedläggningshotat. Argumentet var att det låg för nära Klostergårdens bibliotek så Järnåkraborna kunde gå dit.
   För tolv år sedan var det Klostergårdens bibliotek som skulle läggas ner. Argumentet var detsamma. Det var så nära till Järnåkra att Klostergårdsborna gott kunde gå. Vi vill aldrig mer höra det argumentet!
   Då bildade vi Klok, KlostergårdsKultur, för att rädda vårt bibliotek. Vi fick starkt och viktigt stöd från Stödföreningen för Järnåkrabiblioteket.
   Det stödet vill vi nu återgälda.

Stadsdelsbiblioteken är inte bara ställen för bokutlåning, även om det är en viktig funktion. Nej, de är mötesplatser för stadsdelens sociala och kulturella liv. Liksom det finns en Klostergårdskultur finns det en Nöbbelövskultur och en Järnåkrakultur som vårdas av biblioteken och stödföreningarna.
   Biblioteken finns där hela tiden, för enskilda, för föreningar, för kulturskapare, för lokala samhällsinitiativ. Med dagens teknologi kan vartenda stadsdelsbibliotek ge samma service som Lunds stadsbibliotek. Bibliotekarierna är hela tiden tillgängliga som informations- och kulturbärare.

Vid föreläsningen i Mötesplats Klostergården i måndags, betitlat Ett nytt liv vid världens ände, gav publiken Klostergårdens Kulturförening i uppdrag att protestera mot nedläggningen av biblioteken i Järnåkra och Nöbbelöv, i solidaritet med stadsdelarnas befolkning. Enhälligheten bland de närvarande var fullständig och entusiastisk.
   Vi lovade att snarast göra auditoriets, och vår, ståndpunkt känd för Lunds Kultur- och Fritidsnämnd och Lunds Kommunstyrelse - och därmed för alla Lundabor.
Föreningen KloK, KlostergårdsKultur
Gertrud Pettersson, Ordförande




Kommentar
Efter Sydsvenskans artikel idag den 23/4 kan man konstatera att: De rödgröna partierna är eniga om att rädda biblioteken i Järnåkra och Nöbbelöv, och M är det enda parti som vill lägga ner bägge två och ersätta dem med en bokbuss, så utsikterna för att de bevaras och är goda. Övriga Allianspartier är splittrade, men inte helt kulturfientliga. Bäst dock att vara vaksam!

Inga kommentarer: