2016-01-14

Minnen av David Bowie Lotte Möller

Några rubriker från tisdagens tidningar:
Världen sörjer sin stjärna; Bowie störst, bäst och vackrast; Bowie ständigt samma och evigt ny; David Bowie alltid på väg framåt
 

 
Sydsvenskans kulturdel ägnade fyra hela sidor åt honom, DN:s tio. Jag fattar ingenting. Vad har jag missat? Är det en generationsfråga? En könsfråga? Jag frågade ett antal bekanta födda mellan 1933 och 1966 vad Bowie har betytt för dem och här följer svaren, somliga i utdrag. Vill du roa dig med att gissa respondenternas kön och ålder hittar du de rätta svaren längst ner på sidan.

1. Jag kommer ihåg Bowie som hur stor som helst - men ändå lite perifer för just mig. Jag hade bara klassisk musik. Men massor härliga discodanser till Bowie-musik fick jag uppleva och det känns ledsamt att han nu inte finns mer.

2. Jag skäms nästan för att säga det, jag har hört namnet, men vet inte det minsta om honom.

3. Jag har en LP på landet och där är en sång som jag gillar texten till, mycket. Men minns inte vad den heter.

4. Nej, för mig har han inte betytt något. Generationsfråga gissar jag. Och kanske främlingskap för hans form av androgynitet.

5. Min 12 år yngre bror dyrkar Bowie och kan alla hans låtar. Det är definitivt en generationsfråga. Nu får vi bekräftelsen på att det är folk mellan 40 och 55 som styr svenska redaktioner. (Och som tror att publiken också är mellan 40 och 55.)

6. Han var en performanceartist och en sådan har bara någon betydelse i sin samtid. Att som Göran Greider i en fullkomligt bisarr krönika i Metro hylla honom som en person som förändrat världen är befängt. Visst han klädde sig speciellt och fantasifullt. Det har många gjort före honom och ingen minns dem eller upplever dem som kulturella sensationer.
 
7. Nja, betytt och betytt. Men han har liksom alltid funnits där. Andra artister minns man från en viss (ofta avlägsen) avgränsad period i livet, men hans musik har alltid funnits med. Bowie en stor artist under ovanligt lång tid.

8. För mig är han manlighetens motsvarighet till Madonna! Att hela tiden uppfinna sig själv på nytt för att kunna sälja och hänga med i kommersialismens upp- och nedgångar. Musiken har jag inte gillat något vidare, men hans olika utseenden - förkroppsliganden har jag nyfiket kollat in.

9. Han har inte betytt något stort för mig men ändå har jag upplevt de flesta av hans låtar som nyskapande. Jag har också gärna dansat till dem.

10. Jag lever och har levt utanför Bowies magi.

11. Jag kan utan vidare slå fast att jag inte klätt mig som jag gjort, inte lyssnat på den musik jag gjort och inte tagit de vägar i livet som jag gjort utan David Bowie. Jag vet att det gäller många av mina ungefär jämnåriga. Jag vet att det gäller en mängd artister efter Bowie. Jag vågar ta gift på att det i sin tur har påverkat generationerna efter 60-talet. Som en utveckling kom så småningom punken med allt vad den innebar, vilken inte hade varit möjligt utan honom. Och utan punken hade inte allt efter den varit möjligt.

12. För mig har han knappast betytt något, men mycket för rocken. Jag har uppfattat honom som något av en rockens modernist, och en som har öppnat vägar bortom gubbrocken. Inkarnationen av queer, kanske, innan begreppet uppfanns?

13. När jag idag slog upp Gefle Dagblad stönade jag – nej nu djääävlar! För fjärde dagen i rad fanns ett tvåsidigt uppslag med David Bowie. Min syn förmörkades. Finns det ingen heder kvar i den svenska journalistkåren?

14. Han har inte betytt något särskilt för mig. Eller som Gunnar sa: ”Han har gjort några låtar jag känner igen”. Förresten tyckte jag frisyren som han hade på 70-talet var ful.

15. Har inte en enda skiva med David Bowie. Men gott om andra.

16. Mina tidigare arbetskamrater har pratat om honom. Fick dåligt samvete i tisdags för att jag inte var en av de djupt sörjande.

Kön och ålder
1. M född 1956
2. K född 1938
3. K född 1948
4. M född 1938
5. K född 1949
6. M född 1943
7. K född 1964
8. K född 1943
9. K född 1957
10. K född 1937
11. M född 1966
12. K född 1944
13. M född 1937
14. K född 1962
15. M född 1933
16. K född 1945

Inga kommentarer: