2020-01-30

Veckan i riksdagen: Nordiskt vänstersamarbete och skatt på plastbärkassar av Hanna Gunnarsson

Förra helgen var hela Vänsterpartiets riksdagsgrupp i Oslo för att träffa våra nordiska systerpartier i “Nordic Green Left Alliance”. Det var ett riktigt bra, intressant och peppande möte! Hela tio partier deltog: Vänsterpartiet, Enhedslistan (Danmark), Socialistisk Folkeparti (Danmark), Sosialistisk Venstreparti (Norge), Vänsterförbundet/Vasemmistoliitto (Finland), Vinstrihreyfingin/Rödgröna (Island) samt vardera en representant från Färöarna, Tjodveldi (“Republik”), Grönland, Inuit Ataqatigiit ("Community of the People") och Razem (“Tillsammans) från Polen. Extra roligt att båda danska partierna och de små partierna från Grönland, Polen och Färöarna var med! Det visar på stort intresse för nordiskt samarbete. Totalt deltog 100 personer, inklusive många politiska tjänstemän/sekreterare från Norge. Från Sverige deltog nästan hela riksdagsgruppen. Islands statsminister, från de rödgröna på Island, och Finlands utbildningsminister, från vänsterförbundet, var på plats hela helgen.
 

 
Under helgen hade vi diskussioner både i utskottsgrupper/temagrupper utifrån våra politiska områden, men också diskussioner om bredare ämnen som vinster i välfärden, “Green New Deal”, barnfattigdom, asylfrågor och högerpopulism samt organisatoriska frågor. Utöver det fick vi vid två tillfällen lyssna på alla närvarande partiledare i panelsamtal om det politiska läget i de olika länderna samt om arbetet i opposition och regeringssamarbete. Det händer mycket i de nordiska länderna. I Island har vårt systerparti statsministerposten, i Finland utbildningsministerposten, medan vi i de andra länderna är i opposition. I Norge har det precis varit regeringskris och i Sverige pressar vi regeringen att ge oss eftergifter tillsammans med de borgerliga partierna. Det är såklart väldigt olika lägen och arbetssätt. Jag hade själv väldigt intressanta diskussioner med kamrater i Norge och Polen om försvarsfrågor och NATO, och hur de som vänsterpartier förhåller sig till detta. Både Norge och Polen har ju andra historiska erfarenheter än vad vi har, med krig och ockupation. I Polen finns, även bland vänstern, en positiv syn på EU och ser EU som en garant för demokrati och utveckling. Här gäller det att försöka förstå, och respektera, varandras perspektiv och tänka på att vi står på samma ideologi i grunden.
 

 
Under veckan har riksdagen fattat beslut om att införa en skatt på plastbärkassar. Det har blivit väldigt uppmärksammat och innebär att varje påse blir tre kronor dyrare i skatt. Vänsterpartiet står bakom den nya skatten, men vi vill gå ett steg längre och förbjuda plastpåsar i butikerna. Det är viktigt att vi alla tänker på hur vi kan konsumera, och producera, färre onödiga saker!

Hanna Gunnarsson (v) riksdagsledamot från Lund 

Inga kommentarer: