2020-06-04

Finns det inga gränser för vad liberal kan betyda?
av Göran Persson

De senaste turerna inom det politiska parti som kallar sig Liberalerna gör frågan berättigad. I politiken kan det tydligen anses liberalt att lobbygrupper har ett avgörande inflytande över politiken. Inte helt lätt att begripa men ändå ett intet mot vad ordet kan betyda om man går till pressens liberala värld.
   Sydsvenskans politiska hållning kallar man själv för ”Oberoende liberal”. Denna ”politiska färg” skall upprätthållas av ledarredaktionen vars chef är Heidi Avellan. En som ibland skriver på ledarsidan är Mats Skogkär. Att hans åsikter i många frågor är svåra att definiera som liberala är klart för alla som läst honom.
   Denna vecka som varit en svår tid för inte minst liberaler är allt om möjligt obegripligare än vanligt. Det faktum att en svart amerikan återigen mördades av vita amerikanska poliser är svårt att ta in. Att kommentera detta utifrån något som jag skulle kunna definiera som ett liberalt perspektiv på händelsen med något annat än avsky och ett totalt fördömande ter sig svårt.
   Men skam den som ger sig. Mats Skogkärs kommentar kommer inte från Sydsvenskan utan från hans privata twitterkonto. Men så vitt jag vet så är han fortfarande anställd på ledarredaktionen så Heidi måste finna den acceptabel. Läs och begrunda.
 

  Texten kommer härifrån.
 
Kunde ju vara en enstaka förlöpning men icke
I Kristianstad bladet i måndags så ansåg Carolin Dahlman att nedanstående ledare var befogad. Denna tidning är inte ”oberoende liberal” utan bara liberal. Om detta innebär att man är beroende liberal så inställer sig frågan: Beroende av vad?

"Carolin Dahlman: Rasism mot vita är lika illa som rasism mot svarta

Det är väldigt obehagligt när vissa vänder sig mot "vita människor" som en slags hämnd. Rasismen är ju precis lika ful oavsett vilken grupp som drabbas.
Efter att en amerikansk polis orsakat den svarte mannen George Floyds död har många upprörts; jag är liksom många rädd, arg och frustrerad över händelsen. Men att som en slags hämnd vända sig mot vita är extremt osunt."
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Läs hela ledaren här.
   Skulle kunna skriva en egen kommentar om Dahlmans text men det är redan gjort av en av mina vänner på Facebook så det behöver jag inte.

"Idag, just i dag, just denna vecka väljer Carolin Dahlman som tema för sin ledare i Kristianstadsbladet att rasism mot vita är lika illa som rasism mot svarta. En ignorant, skamlig och kränkande text som borde vara saklig grund för avsked."
   Ja detta får vi oss till livs av liberaler när en svart man mördas av vita män. Behövs verkligen ”de riktiga” rasisterna i SD och deras anhang? Jag tycker det räcker och blir över med liberalernas åsikter.
   Ja jag tänker maila Heidi Avelan denna text och fråga om hon verkligen vill ha Mats Skogkär på sin redaktion.
   Enligt vad jag förstår så blandar sig ansvarig utgivare och de andra journalisterna inte i vad "åsiksjournalisterna" sysslar med så länge det inte är direkt brottsligt, så det är Heidi man skall fråga.

Inga kommentarer: