2011-03-03

Politisk diversehandel av Ulf Nymark

Demagogi i kubik
Tove Klette, FP, och Lars Bergwall C, kräver i en upprörd insändare i Sydsvenskan att Skånetrafiken ska ompröva sitt beslut att införa kontantfria resor i kollektivtrafiken – ”åtminstone i Lund”. Insändarskribenterna påstår att deras respektive partier skulle ”se med oro” på detta beslut som fattats av Region Skåne. Det stämmer förstås inte. I själva verket har FP och C i regionen varit med om att fatta beslut om stopp för kontanthanteringen. Det är anmärkningsvärt att Klette och Bergwall skriver insändare istället för att ta ett allvarligt samtal med sina partikamrater i Region Skånes kollektivtrafiknämnd, t ex nämndens folkpartistiske ordförande Mats Persson eller C-märkta nämndsledamoten Birte Sandberg. Det borde väl ha större effekt än att vädja via en insändare. Till detta kan läggas att Klette och Bergwall mycket väl vet att det är praktiskt ogenomförbart att undanta Lund från kontantstoppet. Deras insändare är därför ingenting annat än ren och skär demagogi – och det i kubik.

Lund – omringat av golfbanor
Nu har Kommunstyrelsen sagt ja till etablerandet av en golfbana norr om Ladugårdsmarken. Därmed blir Lunds stad omringat av golfbanor i alla väderstreck. Jag har ingenting emot golfsporten. Men varför ska just denna verksamhet få ta så mycket av den bästa marken och de bästa lägena i anspråk – i Lund och Skåne?  Mark som kunde användas av en bred allmänhet för rekreation avsätts i stället för det begränsade särintresse golfspel.

Pilsåkerintressent får företräde i Byggnadsnämnden
Så har då inte mindre än 4 företrädare för Unibail-Rodamco, det mångnationella företag som äger det extra köpcentrat på Pilsåker (det s k Nya Lund) fått träffa Byggnadsnämnden för att plädera för sin sak. Vid ett extrainsatt sammanträde, till och med.
   Unibail-Rodamcos ”sak” är ju att man vill ha en detaljplan som tillåter kraftig expansion av externhandel på Pilsåker. Det är väl i och för sig inget fel i att sakägare får tillfälle att direkt argumentera i sitt ärende inför nämnden.  Men nog ska det väl i så fall gälla lika för alla? Inte ska det väl bara vara vissa utvalda sakägare som får denna möjlighet? Jag ser fram mot att kolonisterna på Solhällan och sakägarna vid Fritjofs Väg får tillfälle att träffa Byggnadsnämnden för att argumentera för att bevara koloniområdet sammanhållet och skydda grönskan vid Fritjofs väg.

Tysta miljöer
Byggnadsnämnden fick år 2006 i uppdrag av kommunfullmäktige att kartlägga tysta miljöer i kommunen, eller snarare mindre bullriga miljöer, och att föreslå åtgärder för att skydda denna tystnad. Denna kartläggning och skydd skulle skrivas in i översiktsplanen var tanken. Men inte fanns detta med i översiktsplanen när kommunfullmäktige beslutade om en sådan i fjol höstas. Detta påpekades av Demokratisk Vänster. Men Göran Brinck, byggnadsnämndens moderate ordförande vid den tiden, hävdade envist att det visst fanns med i planen. Fast det stycke han hänvisade till handlade om något annat. DV:s tog därför upp denna miss i en skrivelse till Byggnadsnämnden (se VB nr 1 för i år). Nu har den nya nämnden och den nye moderate ordföranden som tillträdde vid årsskiftet erkänt de tidigare försummelserna och därmed indirekt erkänt att den förre ordförande gav felaktig information fullmäktige.  En kartläggning av tysta, eller mindre bullriga, miljöer kommer att ske. Och skydd kommer att föreslås.

Inga kommentarer: