2011-03-03

Veckans citat

Förändringens vind
"Nu är förändringens vind världsomspännande. Stormens öga finns i arabvärlden, och vinden virvlar fortfarande vilt där. Regionen kommer aldrig att bli som förr. De nyckelplatser vi måste fokusera på är Saudiarabien och Palestina.
Om Saudiarabien utmanas på allvar – och det förefaller åtminstone möjligt att det kommer att ske – kommer ingen enda regim i arabvärlden att känna sig säker.
Och om förändringens vind leder till att de två viktigaste politiska krafterna i Palestina enas kan till och med Israel finna det nödvändigt att anpassa sig till den nya verkligheten och ta hänsyn till palestiniernas nationella medvetenhet, vare sig Israel vill eller ej.
Självfallet kommer USA och Västeuropa göra allt som står i deras makt för att kanalisera, begränsa och vända förändringens vind. Men de har inte samma makt som förr. Och förändringens vind blåser också hemma hos dem själva. Det är vad vindar brukar göra. Deras riktning och kraft är inte konstant och därför inte förutsägbara. Den här gången är vinden mycket stark. Det blir kanske inte så lätt att kanalisera, begränsa och vända den."
Immanuel Wallerstein 1/3 

Inga kommentarer: