2011-09-01

Partiledarvalet i Vänsterpartiet




Blir det någon politisk debatt?
Det förestående partiledarvalet i v börjar höras och synas i media. Debatten på bloggarna är på väg att komma igång. Det är fortfarande väldigt mycket förpostfäktning där nästan inget av politiska skillnader kan märkas. Kanske kommer det att vara så hela vägen? Vad säger VB:s skribenter om det?
   För många år sedan gjorde Svenska Ord en sketch med Gösta Ekman som centerextremist med inriktningen att stå ”extremt i mitten”. Då var det ett skämt, idag håller det på att bli den förhärskande politiska linjen i de flesta partier.
   VB publicerar nedan lite material om det förestående valet från andra media. Förhoppningsvis fungerar det som lite kol på debattbrasan som verkar behöva all hjälp den kan få.
Göran Persson

VU tveksamt till medlemsomröstning
Publicerad i Flamman: 25 augusti 2011
På fredag ska Vänsterpartiets verkställande utskott diskutera förslaget om en rådgivande medlemsomröstning i partiledarfrågan. Bland de VU-ledamöter som Flamman talat med finns delade meningar.
   – Om vi har förmågan att genomföra det på ett bra sätt tycker jag att vi borde göra det, antingen via nätet eller som en exercis för partiföreningarna, säger Ulla Andersson.
   Även Lars Ohly har tidigare uttalat sig försiktigt positivt. Tamara Spiric är däremot negativ.
   – Jag har svårt att se hur man ska genomföra det på ett bra sätt. Det skulle vara bättre med en ordentlig debatt ute i distrikten och på kongressen om vilket parti vi vill ha och vilken politik som är viktig och välja en partiledare efter det, inte tvärtom, säger hon till Flamman.
   Bland de VU-ledamöter Flamman talar med finns även tveksamma.
   – Jag har inte bestämt mig än, utan kommer att lyssna in argumenten och diskussionen, säger Hans Linde.
   Också partisekreterare Anki Ahlsten säger att hon vill lyssna på de olika argumenten, även om hon säger att hon är tveksam till om det är mer demokratiskt med en medlemsomröstning istället för diskussioner i föreningar och distrikt och en gemensam diskussion på kongressen.
I slutändan är det partistyrelsen som fattar beslut om medlemsomröstning.

Turné med partiledarkandidaterna
1/9 Stockholm, Katasalen ABF-huset
   kl 19.00 (arrangör: Flamman)
19/9 Malmö, Moriska Paviljongen i
   Folkets Park kl 18.00
29/9 Stockholm
2/10 Sörmland (ort meddelas senare)
9/10 Kommun och landstingsdagarna i
   Västerås
29/10 Norrköping
14/11 Göteborg
21/11 Umeå
27/11 Småland (ort meddelas senare)
1/12  Stockholm, Popvänstern

Inga kommentarer: