2016-02-04

Podemos – makten till folket av Gunnar Stensson

Genom att överraskande bli det tredje största partiet i det spanska valet den 20 december 2015 fick det nya vänsterpartiet Podemos möjlighet att bli avgörande i bildandet av en ny regering. Det konservativa partiet PP blev visserligen störst, men förlorade sin majoritet.
   Socialistpartiet vill bilda en vänsterregering tillsammans med Podemos, men bara på vissa villkor. I måndags krävde partiledaren Pedro Sanchez, att Podemos skulle sluta att ge stöd åt kravet på en folkomröstning om självständighet för Katalonien, ett krav som en stor majoritet katalaner står bakom, men som alla spanska partier är emot - utom Podemos.
   Pablo Iglesias, Podemos ledare, vägrade och förklarade att ”den enda vägen att försvara vårt lands enhet går genom demokratiska processer”.
   Podemos vill visserligen att Katalonien ska förbli en del av Spanien och tror att katalanerna kommer att säga nej i folkomröstningen på samma sätt som Skottland förra året och Quebec 1980. Partiet vill undvika att göra samma misstag som brittiska Labourpartiet.
   Iglesias försvarade också sitt förslag att man ska utse en oberoende vänsterperson till premiärminister i stället för Pedro Sanchez, som är omstridd i sitt eget parti.
   Podemos viktigaste krav är en ”lag mot det sociala nödläget” för att förhindra att familjer tvingas lämna sina hem på grund av oförmåga att betala sina skuldräntor och för att säkra att de gamla kan betala sina mediciner.
   Om parlamentet inte lyckas utse en ny premiärminister före den 20 februari blir det nyval. (Guardian 2/2)

Podemos växte fram ur massprotesterna 2011 mot nedskärningarna, besparingarna och korruptionen. Partiet övergav den klassiska höger-vänster-retoriken och sade sig i stället kämpa för ”de många” mot den styrande eliten (som det kallar ”kasten”).
   De står till vänster, men säger sig vara ett mittenparti. Deras partifärg är lila. De byggde upp partiet genom en stor och mångsidig gräsrotsaktivitet.
   Den norska journalisten Lotta Elstad beskriver i sin bok Podemos – vänsterpolitik i kristid, Celanders förlag, partiets framväxt och program från partibildningen för två år sedan till augusti 2015.
   De senaste sex månader-nas utveckling gör hennes analys av vänsterpolitikens förutsättningar i en tid av förvärrad europeisk kris ännu mer intressant. Hon ifråga-sätter de traditionella socialdemokratiska partiernas möjlighet att genomföra sin politik i ett EU-system som är låst i en nyliberal privatiserings- och avregleringspolitik.
   En rad svenska vänstertidningar från Östra Småland till Aftonbladet har skrivit om boken och bidragit till en intressant debatt. Men bäst är förstås att skaffa sig den och bilda sig en egen uppfattning, inte minst inför V-kongressen.

Inga kommentarer: