2016-05-12

Israelisk vice ÖB gör Kaplans analys till sin egen
av Bertil Egerö

En ironisk släng till det svenska mediedrevet? Igår berättade Nathan Shachar i DN om den israeliske militärhjälten Yair Golan, som på ett offentligt möte nyligen i Jerusalem varnade: ”Det är skrämmande att se liknande vidriga tendenser breda ut sig här hos oss … hat mot minoriteter … uppvigling (från politiker) … som i Europa och Tyskland för 70 och 80 år sedan. Förintelsen lägger ett tungt ansvar på oss att bekämpa detta.”
   Hade han månne lyssnat på Mehmet Kaplan år 2009? Med två så likartade uttalanden, det ena dessutom från Israel, av en brett ansedd militär, saknar knappast jämförelsen bärkraft. Trots det tumult den väckte i Israel, trots att inte bara media och alliansen utan – som väntat – även ambassadör Isaac Bachman väljer att kritisera vår förre bostadsminister. Han kunde förstås välja att stödja sin egen general.

Antidemokratiska krafter allt starkare
Det kunde behövas när nu, som Shachar berättar, de anti-demokratiska krafterna i Israel blir allt synligare, med hårda slängar från höger mot den mycket konservative premiärministern Netanyahu. När ska Israels ’religious light’ nere vid stranden till Medelhavet vakna?
   Jag påminner mig ett samtal för några år sedan som vår studiecirkel i DV:s regi hade med palestinska akademiker på ett universitet i Betlehem: ”Vad ser ni för möjlig lösning på denna konflikt” Tystnad. ”Kanske ett slags involution, en kollaps för hela det zionistiska projektet med dess växande inre motsättningar.”
   Idag ser en mer renodlat fascistisk stat ut att kunna växa fram ur extremhögerns allt starkare roll i den israeliska politiken. En inledning till kollapsen?

Inga kommentarer: