2017-03-16

Vildsvinsplågan av Lucifer

Kvällsposten berättade på löpsedlarna på onsdagen om den svåra vildsvinsplågan i Kärda, en liten by strax väster om Värnamo. T.ex. har en villaägare fått sin gräsmatta upplöjd av djuren och den måste nu läggas om.
   Den klassiska löpsedelsrubriken i Kvällsposten brukade förr handla om bandhundseländet, men nu finns det väl inte så många bandhundar kvar och man har t.o.m. fått gå utanför Skåne för att hitta säljbart material. Vittnesmålen är emellertid skrämmande och fru Bergström fick en chock på morgonen när hon såg ut över trädgården. ”De är som ett ligistgäng som drar fram i byn”. ”Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta - det var så ironiskt.” Byborna har börjat stampa i marken när de går ut till bilen på morgnarna,
 

 
I Skåne finns enligt länsstyrelsen ca 19,000 vildsvin och i fjor sköts cirka 50,000 i Sydsverige. Det är här man närmar sig skandalen. Griskött med en lätt viltsmak är förstås en läckerhet. Men vi ser den nästan aldrig i köttdiskarna. Det verkar vara dyrt och krångligt att få köttet besiktigat. Hur länge ska vi behöva vänta på en rimlig kötthantering? Och trafikfaran: Djuren är farliga för alla som kör fort i mörker och borde föranleda generella hastighetsbegränsningar nattetid. Mer och billigare vildsvin i köttdiskarna! Kanske äntligen en uppgift för våra landstingspolitiker i Kristianstad.

Inga kommentarer: