Nu ikläder sig fläderbuskar och fläderträd gräddgula, väldoftande blomklasar. Gå in på stigen från Flackarpsvägen söder om Höje å, passera den vackra lilla dammen med sitt svanpar. Vattnet flödar till dammen ur underjordiska källor i sluttningen i söder. Fortsätt in under järnvägsbron förbi graffitimålningen till minnet av Jona som hoppade från sjunde våningen.
Följer du stigen mellan den blommande kornåkern och den branta åbrinken ser du hela rader av urgamla fläderträd som alla bär blomklasar. Stammarna är gröna av ålder och lavar, somliga grenar är döda, men blommar ändå, extatiskt.
Har du med dig en sax och en konsumpåse kan du lätt och snabbt klippa av en trettio blomklasar utan att det märks i det gudomliga överflödet.
Efter att ha gått utför trappan ner till ån kan du fortsätta runt dammarna. Kanske står där en bararmad flicka och stirrar ner på de lekande karparna eller beundrar svanparet som stolt simmar förbi med sju inte längre alldeles nykläckta ungar.
De är många gånger större än smådoppingens miniatyrungar som kunde rymmas i en tändsticksask och ändå dyker perfekt och håller sig länge under vattnet.
På norra sidan av ån finner du fler ymniga fläderbestånd och skymtar kanske någon bastant klostergårdsmora, könstraditionerna är starka, som samlar hylleblommor liksom du.
Det finns ställen där smultronen mognar, men dem får du hitta själv.
När du slår ut blomklasarna på köksbordet hemma fylls köket av den rika bedövande doften.
Nu ska du få receptet på hyllesaften.
Lägg blommorna i en stor glasburk. Skär tre citroner i riktigt smala skivor. Koka upp en och en halv liter vatten med ganska mycket socker, t ex ett och ett halvt kilo. Häll försiktigt det heta sockervattnet över blommorna.
Nu täcker du över krukan och ställer den på en sval plats. Låt den stå tre-fyra dagar, men rör om ett par gånger om dagen. Till slut ska du sila den och hälla upp den i flaskor.
En vacker sommardag kan du duka fram en tillbringare genomskinlig flädersaft och några glas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar