2011-06-16

Netanyahu trotsar USA av Gunnar Stensson

Palestiniernas utspel för att vinna FN-erkännande i september har utlöst febril diplomatisk aktivitet.
   USA vill till varje pris förhindra att en FN-omröstning kommer till stånd.
   Washington försöker tvinga Netanyahu att acceptera det förslag som Obama la fram i sitt tal förra månaden om förhandlingar med utgångspunkt från 1967 års gränser.
   Men Netanyahu vägrar.
   För USA är det också angeläget att blockera Frankrikes förslag om en internationell fredskonferens i Paris. En sådan skulle beröva USA det politiska initiativet.
   Men för att blockera förslaget måste amerikanerna ha något att komma med. Det vill säga israeliska eftergifter. Men Netanyahu säger nej.
   Palestiniernas förhandlare Saeb Erekat är däremot villig. Amerikanerna är bittra.
   ”Netanyahu begär att vi ska beskydda honom i september men i stället för att hjälpa till gör han det svårare för oss,” sa en amerikansk diplomat i veckan.
   När Obama förra månaden besökte Europa försökte han övertala Storbritannien och Frankrike att lova att rösta mot Palestina i FN, men de vägrade.
   Chefen för State Departments Mellanösternkontor Steve Simon deklarerade härom dagen för de amerikanska judarnas ledare, att Netanyahu inom en månad måste acceptera det amerikanska förhandlingsförslaget.
   Netanyahu sa, att han inte kände till något sådant ultimatum. Sedan flög han tillsammans med nio regeringsmedlemmar till Italien för lite bungabunga med Berlusconi, som förstås stöder den israeliska regimen till hundra procent.
   Det palestinska FN-initiativet seglar alltså vidare medan världen larmar. Nästa vecka kommer Hamas och Fatah att presentera en ny palestinsk regering med en ny premiäminister.

Inga kommentarer: