2011-06-16

Israels egen plan för att stoppa Palestina av Gunnar Stensson

I förra numret av VB beskrev vi hur palestinierna planerar processen inför ett FN-erkännande. Mycket handlade om formaliteter som tidpunkterna för de olika stegen på vägen dit.
   Nu har vi tagit del av Israels plan för att stoppa de palestinska ansträngningarna. Den inriktar sig främst på diplomatiska påtryckningar i hela världen mot politiker och regeringstjänstemän på högsta nivå, propaganda via villiga media och mobilisering av lokala sionistiska organisationer.
   Vi kan alltså se fram emot en sommar då vissa politiker i Sverige (och världen) uttalar sig mot FN-erkännandet, då delar av media publicerar palestinafientliga artiklar eller program, och då lokala sionistiska grupperingar genomför manifestationer.
   Det är viktigt att samtidigt komma ihåg att det i Israel och det internationella judiska samhället också finns en opinion som av principiella och långsiktiga skäl stöder de palestinska kraven.
   Sydsvenskan publicerade till exempel 9/6 en artikel av den tidigare israeliske ambassadören Alon Liel, där han framhåller: ”För att kunna hjälpa Israel måste Europa tala till förmån för palestinsk självständighet.”
   I själva verket kan den israeliska regimens propagandaoffensiv tjäna palestinierna genom att provocera fram ifrågasättanden av Israels hållning och argument.

Israel har mobiliserat sina ambassader mot ett FN-erkännande. Det huvudargument de ska trumfa in är att ett FN-erkännande skulle minska Israels legitimitet och omöjliggöra framtida fredsförhandlingar.
   Ambassaderna uppmanas att hänvända sig till respektive stats högsta instanser, söka stöd hos lokala judiska grupperingar, peppra media med artiklar som argumenterar mot ett erkännande och anhålla om besök av en hög representant för Israel, om de tror det skulle hjälpa.
”Det mål vi har föresatt oss är att förmå ett maximalt antal stater att motsätta sig processen för ett erkännande av en palestinsk stat.”, skriver Barak till de israeliska ambassadörerna den 2/6.
   ”De palestinska ansträngningarna måste beskrivas som en process som undergräver Israels legitimitet.”
   ”Det främsta argumentet är att palestinierna genom FN-erkännandet försöker nå sina mål på andra sätt än genom förhandlingar med Israel. Detta strider mot principen att det enda sättet att lösa konflikten är genom bilaterala förhandlingar.”
  Alla ambassader beordras att förbereda en fokuserad plan för det land i vilket den tjänstgör och presentera den för utrikesministeriet den 10/6
   ”Målet är att få det land i vilket ni tjänstgör att rösta mot erkännandet av en palestinsk stat”, skrev Barak. ”I planen måste ingå kontakter med ledande politiker, mobilisering av krafter som kan stödja aktionen (som judiska församlingar och NGO:s), utnyttjande av media, påverkan på den lokala opinionen och offentlig diplomati riktad mot alla relevanta samhällsinstanser.”

Barak meddelade också att utrikesdepartementet upprättat ett ”September Forum” under ledning av direktören för avdelningen för Mellanöstern Yaakov Hadas.
   ”Hans team analyserar alla tänkbara palestinska åtgärder och Israels möjligheter att oskadliggöra processen. Teamet ska sammanställa en plan för den offentliga diplomatin och media.”
   Ambassaderna beordras att rapportera sina aktiviteter till September Forum en gång i veckan.
   Inte ett enda land får ges upp i förväg och det gäller att ta kontakt på högsta möjliga nivå.
Källa: Haaretz 11/6

Inga kommentarer: