2011-10-06

Sveket mot Afghanistan av Anders Davidson

Det har gått ett par veckor sedan tioårsdagen av attacken mot World Trade Center och Pentagon. Imorgon fredag är det tio år sedan USA "i självförsvar" attackerade Afghanistan. George W Bush förklarade krig mot terrorismen och att den som inte var med honom var en fiende. Sverige hängde strax på och stretar lojalt vidare.
   Ännu ett årtionde senare, med en ny president i Vita huset fortsätter kriget mot terrorismen, och de till en början framgångsrika internationella styrkorna, dominerade av USA-styrkor, ledda av USA-befäl under Natos banér, har kört fast i ett växande motstånd, i Afghanistan likväl som på hemmaplan.
   Kriget mot terrorismen har satt rättssäkerhet och demokratiska spelregler ur spel, misstänkta terrorister mördas och torteras, civila attackeras, driv spå flykt, skadas. Tiotusentals civila afghaner har fått sätta livet till. Kriget har kostat tusentals ockupationssoldaters liv och lem. Det har kostat USA motsvarande sex års budgetunderskott, 4 000 000 000 000 dollar - minst. Inte alldeles utan betydelse för den världsvida ekonomiska krisen.
   Attacken som inleddes imorgon för tio år sedan skingrade talibanerna och slog sönder al-Qaidas nätverk. Det svåra förtrycket under talibanväldet ersattes av det nygamla krigsherravälde som talibanvinden en gång blåst bort men som nu kom inflygande på USA:s bombmattor. Kaos, korruption, krig.
   Usama bin Ladin är död, stödet för al-Qaida bortsopat av folkliga revolter i de västvänliga arabiska diktaturerna.
   Ibland påstås Pakistan nu vara det stora problemet. Landet har sina egna talibaner och så länge de afghanska talibanerna har en fristad i Pakistan, kommer de att fortsätta sitt gerillakrig.
   Det är ett grumligt resonemang utifrån grumliga tankar. Det stora problemet är ockupationen av Afghanistan och de övergepp och smutsiga allierade vi i väst skaffat och stödjer därför att inte demokratiska principer och mänskliga rättigheter utan ändamålet styr våra länders agerande.
   Världen - inte minst afghanerna - får dras med konsekvenserna av detta, av de dubbla måttstockar vi i namn av krig mot terrorismen tillämpar.
   Är det ett krig värt sitt pris, har Afghanistan - och världen - blivit säkrare?
   Kanske dags att tänka och pröva nytt. Sverige måste som ett första steg i denna omprövning ta hem soldaterna från Afghanistan.
   Vi som insett det måste organisera opinionen mot den svenska krigsleken.

Inga kommentarer: